Home

Achtergrond

Steun voor krimpende gemeenten

Rijk, provincies en gemeenten slaan de handen ineen om in bepaalde gebieden de negatieve gevolgen van de krimp van de bevolking op te vangen.

Voor een actieplan met maatregelen en experimenten is 31 miljoen euro uitgetrokken. Het kabinet heeft gisteren ingestemd met een voorstel hiertoe van minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) en staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken). De focus van het actieplan ligt bij Parkstad-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen.

De komende dertig jaar krijgt een kwart van de gemeenten te maken met een daling van het inwoneraantal met soms meer dan 5 procent. Dat heeft gevolgen voor onder meer wonen, onderwijs, zorg en werkgelegenheid. Verloedering kan op de loer liggen. De meeste gemeenten kunnen de gevolgen opvangen door ruim vooraf al in te spelen op de nieuwe situatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.