Home

Achtergrond

Spons is meer dan doucheattribuut

Sponzen gebruiken allerlei chemicaliën om zich te beschermen tegen hun natuurlijke vijanden.

Dat doen ze omdat het immobiele dieren zijn die niet kunnen wegzwemmen voor een aanval. De verdedigingsstoffen die de sponzen produceren, blijken zeer nuttig voor de mens. Ze kunnen dienst doen als middel tegen onder meer kanker.

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit gaan binnenkort naar de Rode Zee om daar sponzen te verzamelen, meldde de WUR donderdag. Vervolgens zullen de sponzen zo worden gedresseerd dat ze in Wageningen medicijnen gaan produceren.

Volgens de groep Bioprocestechnologie van WUR zijn sponzen goede leveranciers van chemische stoffen voor medicijnen. Er bestaan maar liefst 15.000 soorten sponzen die druk bezig zijn hun chemisch wapenarsenaal up to date te houden, aldus de onderzoeksgroep.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.