Home

Achtergrond

Spinozawinnaars gaan migraine te lijf

Drie wetenschappers die vandaag de Spinozapremie ontvangen, gaan samenwerken in een studie naar de oorzaken van migraine.

Albert van den Berg, Michel Ferrari en Marten Scheffer krijgen uit handen van minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ieder 2,5 miljoen euro. De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Volgens de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is het voor het eerst in het vijftienjarig bestaan van de Spinozapremies dat de winnaars gaan samenwerken. Het mechanisme hoe hoofdpijn en bijbehorende verschijnselen van migraine ontstaan, is redelijk goed bekend bij wetenschappers. Hoe de aanval precies begint, is echter een nog onontgonnen terrein. Van den Berg, Ferrari en Scheffer gaan zich de komende tijd bezighouden met het bestuderen van de mechanismen die leiden tot migraine en hopen ook nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.