Home

Achtergrond

Spaanse partijen begraven strijdbijl over EU

De grote politieke partijen in Spanje hebben elkaar beloofd in de eerste helft van komend jaar niet over de Europese Unie te ruziën. Spanje vervult dan het voorzitterschap van de unie.

De regerende socialistische PSOE sloot daarover zaterdag een overeenkomst met de oppositionele Volkspartij (PP). Partijen uit de regio's Catalonië en Baskenland sloten zich daarbij aan. Volgens de overeenkomst zullen de ondertekenaars bij de belangrijkste programmapunten van het voorzitterschap hetzelfde standpunt innemen. Daartoe behoren de aanpak van de economische crisis, de strijd tegen de werkloosheid en de illegale immigratie en de verbetering van de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Rusland.

Alleen over de houding tegenover Cuba konden de twee grote partijen geen overeenstemming bereiken. De PSOE wil dat de unie de betrekkingen met het communistische regime op het eiland normaliseert. De PP vindt dat zoiets pas mogelijk is, zodra een proces van democratisering op gang is gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.