Home

Achtergrond

'Sociale zekerheid voortaan zelf regelen'

Werknemers moeten zelf verantwoordelijk worden voor hun sociale zekerheid. De overheid kan dat mogelijk maken met een inkomensverzekering.

Dat stellen kopstukken uit de vakbeweging, werkgeversverenigingen en wetenschap woensdag in een ingezonden artikel in de Volkskrant.

De brief is ondertekend door onder anderen SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra en Ronald de Leij van werkgeversvereniging Awvvn. Ze vinden dat de economische crisis aantoont dat de bestaande regelingen niet afdoende zekerheid bieden. ,,Meer dan een miljoen zelfstandigen verblijven in een soort niemandsland als het gaat om sociale bescherming.''

Ook kunnen collectieve regelingen in een bedrijf of sector vervallen, waardoor niet langer sprake is van grootschalige gedetailleerde afspraken over loon, werktijden, functie en duur van het contract. Volgens de kopstukken moet elke werknemer zelf afspraken maken met zijn baas. Werknemers moeten ook zelf overleggen over hun loopbaanontwikkeling en over zekerheden die ze als dat nodig is zelf moeten regelen. Cao's moeten 'ontwikkelovereenkomsten' worden voor groepen werkers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.