Home

Achtergrond

Sneller ingrijpen bij Parkinson bepleit

Patiënten die de ziekte van Parkinson hebben, moeten eerder medicijnen krijgen om deze zogeheten neurodegeneratieve ziekte te behandelen.

Dat bepleit de richtlijncommissie in de eerste multidisciplinaire richtlijn Parkinson.

Voorzitter Bas Bloem, hoogleraar neurologie, van de richtlijncommissie vindt dat wachten met het gebruik van medicijnen bij patiënten met de ziekte van Parkinson berust op ongefundeerde angst bij artsen. Hij zegt dat in een artikel deze week in Medisch Contact. "Het idee bestond dat hoe vroeger begonnen werd met medicatie, hoe eerder ernstige bijwerkingen en complicaties ontstonden en het middel zijn effect verloor.''

Uit de wetenschappelijke literatuur die aan de richtlijn vastzit, blijkt dat de verergering van de klachten en verminderde werking van medicijnen in de latere fases door de ziekte zelf komt. ,,We moeten die medicijnen dus niet oppotten bij mensen met klachten die hen nu beperken in het dagelijks leven. Het nieuwe inzicht is dat we bekijken wat de functionele beperkingen zijn en die behandelen we optimaal. Dat is een radicale kentering in de behandeling'', aldus Bloem.

Veel mensen denken dat de ziekte van Parkinson zich alleen uit in bewegingsstoornissen. De ziekte kenmerkt zich echter ook door cognitieve en psychiatrische stoornissen. Klachten als flauwvallen, incontinentie en obstipatie horen ook bij het ziektebeeld. Aan de zogeheten multidisciplinaire richtlijn hebben naast patiënten ook zeventien verschillende disciplines meegewerkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.