Home

Achtergrond

'Schoonheidscultus is schending mensenrecht'

Vrouwen ondergaan ingrijpende cosmetische operaties en ontwikkelen ernstige eetproblemen, omdat de heersende schoonheidscultus hen daartoe dwingt.

Deze 'schoonheidsmythe' is een schending van de mensenrechten. Het Mensenrechtencomité en het Comité inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten van de Verenigde Naties zou hier aandacht aan moeten besteden.

Dat zegt mensenrechtenjuriste Fleur van Leeuwen, die vrijdag aan de Universiteit Utrecht promoveert op de praktijk van de VN-mensenrechtenorganisaties. Volgens Van Leeuwen pakken de organisaties de specifieke schending van vrouwenrechten niet of nauwelijks aan.

Volgens de promovenda hebben miljoenen vrouwen in de wereld te maken met de schending van hun rechten. Operaties ondergaan om een slank en vrouwelijk figuur te krijgen, is volgens haar zo'n schending. Maar veel ernstiger zijn zaken als verkrachting, gedwongen prostitutie, huiselijk geweld, genitale verminking en abortussen. ,,De VN-mensenrechtenorganisaties onderzoeken nooit of dergelijke zaken voortkomen uit discriminatie van vrouwen. De organen pakken de onderliggende oorzaak van het kwaad niet aan en doen aan symptoombestrijding'', aldus Van Leeuwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.