Home

Achtergrond

Schooljeugd plant oude bollen bij museum

Vrijdag 13 november zullen leerlingen van groep 3 en groep 4 van de basisschool Prinses Irene uit Noordwijkerhout een groot aantal historische bloembollen planten in de tuinen van het Museum de Zwarte Tulp.

Deze bollen zijn beschikbaar gesteld door de Hortus Bulborum in Limmen. Het gaat met name om historische bloembollen die het beste passen bij een museum.

De Hortus Bulborum is de enige tuin ter wereld waar inmiddels meer dan 3.850 verschillende voorjaarsbolgewassen zijn verzameld. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit tulpen, narcissen en hyacinten. Daarnaast zijn er verzamelingen Fritillaria en krokussen geplant, vooral van de Vernus-groep.

In het voorjaar zijn er honderden oude bloeiende soorten te zien van vóór 1900, die niet of nauwelijks meer commercieel worden gekweekt. De oudste tulpensoorten stammen uit de zestiende eeuw. De Fritillaria persica werd al in 1577 werd beschreven enl de vroegste bekende narcis van nog vele honderden jaren eerder dateert. Daarmee geeft de tuin een interessant overzicht van de ontwikkeling van deze voorjaarsbloemen.

Een stukje van die geschiedenis komt nu naar het museum De Zwarte Tulp. Met het planten van deze bloembollen wordt een begin gemaakt met het 25-jarig jubileum van het museum dat volgend jaar gevierd wordt. In datzelfde jaar viert de kwekersvereniging KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging van Bloembollencultuur) uit Hillegom haar 125 jarig bestaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.