Home

Achtergrond

Schade vervroegen overgangstermijn verrijkte kooi bijna 6 miljoen

Pluimveebedrijven met een verrijkte of te verrijken kooi lijden 7,4 miljoen euro schade als de verrijkte kooi per 1 januari 2017 definitief wordt verboden.

Dat is 5,9 miljoen euro meer dan bij een overgangstermijn tot 1 januari 2021.

Dat heeft het LEI berekend in een onderzoek in opdracht van minister Gerda Verburg (LNV). De Kamer had om het onderzoek gevraagd. Diezelfde Kamer is verantwoordelijk voor het bekorten van de overgangsperiode, door aanneming van een motie van de PvdD.

In totaal gaat het om dertig bedrijven, die al hebben geïnvesteerd in een verrijkte of te verrijken kooi. Gemiddeld is de schade derhalve bijna 250.000 euro per bedrijf. Bij een overgangsperiode tot 2021, zoals Verburg eerst had voorgesteld, bedraagt de gemiddelde schade 50.000 euro.

Bij een overgangstermijn tot 1 januari 2022 is er geen vermogensschade, aldus het LEI. Er is geen sprake van (indirecte) inkomensschade, meent het LEI, omdat ondernemers met een alternatief systeem een vergelijkbaar inkomen kunnen halen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.