Home

Achtergrond

SP wil verbod op transport geiten

De SP in de Tweede Kamer wil dat er per direct een verbod komt op het vervoer van geiten om de verspreiding van Q-koorts tegen te gaan.

Als het aan de partij ligt blijft het transportverbod van kracht tot duidelijk is welke bedrijven al dan niet besmet zijn, zei Kamerlid Henk van Gerven vandaag.

De Gezondheidsdienst voor Dieren meldde vrijdag op basis van nieuw onderzoek dat vermoedelijk 80 van in totaal 360 melkgeitenbedrijven besmet zijn. "Het kabinet loopt achter de feiten aan zodat de epidemie zich sinds 2007 heeft kunnen uitbreiden. Er zijn nieuwe harde maatregelen nodig om te voorkomen dat het volgend jaar verder uit de hand loopt'', aldus Van Gerven. De SP meent dat het kabinet tot dusver voorrang geeft aan economische belangen boven gezondheidsbelangen.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij misdragingen van besmette geiten en schapen, verspreidt zich door de lucht en maakte dit jaar al meer dan 2.100 Nederlanders ziek. Zes mensen overleden eraan.

De SP en ook regeringspartij CDA willen dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer de verantwoordelijk ministers Gerda Verburg (landbouw) en Ab Klink (volksgezondheid) aan de tand wil voelen over de aanpak van Q-koorts. Klink gaf in het weekeinde aan dat Q-koorts een groot probleem is. De overheid brengt momenteel de risico's van de Q-koorts in kaart, bijvoorbeeld voor zwangeren, en probeert via een nieuwe methode ook beter in beeld te krijgen hoeveel bedrijven besmet zijn.

Klink verwerpt het verwijt dat het kabinet meer oog heeft voor economische belangen. De volksgezondheid staat volgens hem voorop "zonder dat we nodeloos bedrijven gaan schaden'', zei hij gisteren in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Maatregelen moeten volgens de bewindsman proportioneel zijn. Als vaccinatie werkt en op die manier de bron van besmetting wordt tegengegaan, is het ruimen van stallen disproportioneel, aldus Klink.

Hij wees er wel op dat de micro-organismen die de ziekte veroorzaken, al "zwaar'' in het milieu zitten. Zelfs als de stallen verdwijnen of de hele besmette veestapel zou worden gedood, dan zijn die micro-organismen niet uit de lucht. Klink vindt dat zorgelijk, omdat het betekent dat we nog jaren met het probleem van de Q-koorts te maken kunnen hebben.

Zie ook: Kwart van geitenbedrijven besmet met Q-koorts

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.