Home

Achtergrond

SDE-heffing drukt straks op energierekening

Bedrijven en particulieren moeten vanaf 2012 meer gaan afdragen voor de nieuwe SDE-heffing.

Dat heeft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag laten weten. Ze heeft de Tweede Kamer gemeld dat er in 2011 nog bijna 900 miljoen euro beschikbaar is om de lasten te verlichten van de nieuwe heffing waaruit de financiering van investeringen in duurzame energie moet worden bekostigd.

Vanaf 2012 moet het nieuwe kabinet echter extra investeren om de doelstellingen voor duurzame energie in 2020 te realiseren. Daardoor kunnen de kosten oplopen, aldus Van der Hoeven die aangeeft dat daarvoor nu nog geen geld is gevonden dat ter compensatie kan worden ingezet. De SDE-heffing kan zowel op de elektriciteitsprijs als de gasprijs komen.

De PvdA is blij met deze koers. Volgens Kamerlid Diederik Samsom onderstreept het de keuze voor duurzame energie, terwijl het ook voor bedrijven duidelijk is dat ze in deze richting (windmolenparken) kunnen investeren. De VVD vindt dat mensen onnodig op kosten worden gejaagd. De partij vindt dat vanwege de voorziene energieschaarste moeten worden geïnvesteerd in duurzame energie, maar rekent daar in tegenstelling tot dit kabinet ook kernenergie toe. Zolang je de bewezen beste optie om de uitstoot van het broeikasgas CO2 in te dammen uitsluit, is het inefficiënt om verbruikerssubsidies in te stellen, meent Halbe Zijlstra.

Natuur en Milieu en Milieudefensie vinden de SDE-heffing een goed plan. "Het is eerlijker dat de gebruiker (vervuiler) betaalt dan de belastingbetaler. Betalen via het verbruik geeft bovendien een prikkel voor de broodnodige energiebesparing'', melden de natuurorganisaties. Door zuinige apparaten te gebruiken, kunnen mensen immers hun energierekening omlaag brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.