Home

Achtergrond

Rusland zaait meer wintergraan

Russische akkerbouwers zaaien dit najaar meer wintergraan.

Volgens adviesbureau Sovecon in Moskou is er 18 miljoen hectare wintergraan gezaaid. Dat is 400.000 hectare meer dan in 2008. Het is het grootste Russische areaal wintergraan in 16 jaar.

Vooral in het Wolga-district in het zuidoosten is meer wintergraan gezaaid. De akkerbouwers in deze streek hebben afgelopen jaar veel last gehad van droogte. Door wintergraan te zaaien hopen ze volgend jaar in de zomer het gewas eerder te kunnen oogsten. Ze nemen het risico op vorstschade voor lief, stelt Sovecon-directeur Andrey Sizov.

Volgens Sizov is nog geen voorspelling te doen over het effect op de totale Russische graanoogst, ook al geeft wintergraan een hogere hectareopbrengst dan zomergraan. "Telers geven dit teeltseizoen minder geld uit aan kunstmest vanwege de lage graanprijzen. Dat drukt de opbrengsten. De meeste Russische graantelers hebben twee jaar achter elkaar een goede opbrengst gehaald. Daardoor zijn veel voedingsstoffen onttrokken aan de grond. Als dat niet wordt aangevuld met kunstmest zal dat zeker ten koste gaan van de opbrengst volgend jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.