Home

Achtergrond 6 reacties

Ruimte voor uitdagende stal

Jammer dat veel boeren niks zien in nieuwe stalconcepten. Het is geen luchtfietserij.

Hoe moeten landbouwhuisdieren in de toekomst worden gehuisvest? Waarbij niet alleen wordt gekeken naar nóg efficiënter produceren, maar ook rekening wordt gehouden met dierenwelzijn, milieu, arbeid en landschappelijke inpassing. Allerlei (studie)clubs en stichtingen buigen zich over deze uitdagende vraag.

Zo is afgelopen vrijdag het rapport Cowfortable uitgereikt op een bijeenkomst van Stichting Courage, een initiatief van LTO en de zuivelindustrie. In dat rapport staan verschillende ideeën van stallen zonder ligboxen waar koeien vrij rondlopen.

Eerder dit jaar kwam ASG Lelystad met het rapport Kracht van Koeien, waarin vier uitdagende stalconcepten werden gepresenteerd.
En medio oktober konden varkenshouders op de Landbouw Vakbeurs in Den Bosch hun mening geven over vier ontwerpen van kraamhokken, afkomstig van de studieclub Bouwen in de vermeerdering. Drie ideeën waren verfijningen van het kraamhok zoals het er al tientallen jaren uitziet, waarbij de zeug is opgesloten tussen ijzerwerk. Maar bij het vierde idee heeft de studieclub out of the box gedacht. Na het werpen wordt het ijzerwerk weggeklapt, en krijgt de zeug meer bewegingsruimte.

Toch staan boeren niet te juichen bij al die ideeën. Op het revolutionaire kraamhokidee reageerde slechts 14 procent van de varkenshouders enthousiast. 31 procent wil eerst een praktijktest en 54 procent ziet er helemaal niets in. Ook melkveehouders lopen niet massaal warm bij het zien van die mooie illustraties van vernieuwende stalconcepten. Dat is jammer, want het is geen luchtfietserij. Zo gaat Bouwen in de vermeerdering ervan uit dat biggen zwaarder kunnen worden gespeend en de conditie van zeugen minder achteruit gaat. Betere resultaten en beter dierenwelzijn: wie wil dat nu niet? Het is hoog tijd dat er ruimte komt voor uitdagende stallen. In de hoofden van boeren en in de vorm van praktijkstallen om die ideeën te toetsen.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Kostprijs. Alleen de boer met de laagste kostprijs overleeft. Dat wordt de boeren de laatste jaren wreed ingepeperd. Er wordt veel ge-eisd, maar het mag niets kosten. Zonder eerlijke opbrengst-prijs is het investeren in dierwelzijn en milieu een spagaat-vraagstuk.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Bouwblok is niet groot genoeg en geld ontbreekt voor een uitdagende stal

 • no-profile-image

  Han

  Rochus ik ben van mening dat boeren niet altijd moeten afwachten wat er bedacht wordt. Ze zouden zelf moeten zoeken naar goedkopere en betere vormen van huisvesting. De wereld is zo groot en er zijn zoveel verschilende ideen. Doorgaans doen wij die af als "Ouderwets of waardeloos" terwijl de betreffende boer goed verdient. Hier gaat het toch om???
  Het commentaar tot nu toe is verdedigend om maar niets te veranderen, hooguit voortborduren op het bekende.

 • no-profile-image

  Boer

  Met het oog op de toekomst is het zeer is het belangrijk dat iedere cent die geinvesteerd wordt geld binnen brengt of de kostprijs verlaagd. Luxe investeringen en investeringen waarvan je niet zeker weet of ze terug betalen kunnen je de kop kosten.

 • no-profile-image

  Wim

  Beste Rochus, Het is alweer een tijd geleden dat we elkaar gesproken hebben op de CHLS, SL voorbereidend jaar. Leuk om te vertellen dat het met mij goed gaat. Nu als boswachter nog steeds bij de vereniging natuurmonumenten. Ik volg je colums in de boerderij. De boerderij ligt bij ons elke week op de kantine tafel en wordt veel gelezen. In ons werkveld veel met boeren en buitelui te maken. Wij boswachters hebben hier op open erf de groote modderkolk ( zie ook <>) een nieuwe open potstal voor Brandrode runderen, een zeldzaam oud hollands veeras. Doel hiervan is om het ras veilig te stellen en voor nederland te behouden. Wij zetten de runderen in voor natuurbegrazing. Mijn collega heeft de boerderij aan Natuurmonumenten verkocht en dit is voor hem een hele omschakeling geweest. Ik wil je graag uitnodigen om eens een keer aan te komen en onze boerderij, voor een hernieuwde kennismaking of voor een verhaal in de boerderij. Het open erf met potstal, zorgboerderij, kantoor natuurmonumenten en koffie en theeschenkerij is de moeite waard om je te laten zien. met vriendelijke groet, Wim Niemeyer, 055 - 5050052

 • no-profile-image

  boertje

  dit artikel toont eens temeer aan dat de redactie van de boerderij erg ver van de praktijk verweiderd is
  er wordt al jaren weinig verdiend en dan is er weinig ruimte voor allerlei poes pas en veel van de getoondec hokken zijn niet echt praktischb maar ja altijd leuk om te roepen dat de boeren niets willen of er niets in zien alleen valt mij dit wel tegen van onze boerderij dat zij zich hier ook voor lenen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.