Home

Achtergrond 2 reacties

Ruim 40.000 handtekeningen voor de bij

Veertigduizend mensen hebben tot nu toe hun handtekening gezet onder de Petitie 'Stop de Bijensterfte'.

Op 24 november wordt de petitie aangeboden aan de vaste kamercommissie van het ministerie van landbouw. De sterfte van bijenvolken bij Nederlandse imkers was de afgelopen jaren bijna twee keer zo hoog als daarvoor. Op 12 juni dit jaar startte natuurbeheerder Jaap Molenaar, imker Peter Slootweg en wetenschapper Jeroen van der Sluis de petitie.

Hun punt is dat het gebruik van bepaalde pesticiden een belangrijke verklaring zijn voor de bijensterfte. Hierin worden ze ondersteund door onder meer toxicoloog Henk Tennekes.

De huidige risicobeoordeling voor de toelating van bestrijdingsmiddelen biedt geen bescherming aan honingbijen, zo staat in de petitie. De petitie wordt gesteund door 20 organisaties, waaronder Biologica, de Dierenbescherming, Milieudefensie, Partij voor de Dieren en Green Peace.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marketeer

  Vleestax, Bijenpetitie...what's next?

  Vreemd, er wordt duidelijk minder aan bestrijdingsmiddelen ingezet t.o.v. 20 jaar geleden en nu sterven er meer bijen? Het is toch wel erg onwetenschappelijk om zo'n eenvoudig knuppeltje te pakken om de boeren te belagen. Ik vermoed dat de oorzaak ligt in een grotere migratie van mens, dier en producten en daarmede vijanden van de bijen meesleept waartegen de huidige diertjes niet opgewassen zijn. Stel voor dat ze een thaise griepprik halen of iets dergelijks....
  ((overigens tref je bij de petitie weer de 6e macht van milieu en dierenclubs aan))

  Bije bije

 • no-profile-image

  herkauwer

  Marketeer, als je niet weet waarover je het hebt dan kun je beter blijven toekijken hoe Marken naar de Filistijnen gaat door de bouw van een nieuwe melkveehouderij. Die straks als eerste failliet gaat! Bijen zijn cruciaal voor de bestuiving van téveel agrarische gewassen en producten om hier op te noemen. Het is om te janken dat het weer de kritische en levensbewuste niet-boeren zijn die hierover de noodklok luiden. Maar ja, als je nooit verder dan de Peereboom bent geweest dan zul jij de klepel wel nooit vinden!

Of registreer je om te kunnen reageren.