Home

Achtergrond

Ruim 4 miljoen banen in EU verdwenen

Het aantal arbeidsplaatsen in de EU is sinds het begin van de crisis met meer dan 4 miljoen gekrompen.

Daarmee is de gehele groei sinds 2000 teniet gedaan, zo blijkt uit het verslag Werkgelegenheid dat de Europese Commissie maandag presenteerde.

Mannen, jongeren, laaggeschoolden en werknemers met een tijdelijk contract hebben het meest te lijden van de dalende werkgelegenheid.

"Het aantal verdwenen banen is nog enigszins getemperd door de inzet van arbeidstijdverkorting en andere maatregelen. Maar deze kortetermijnmaatregelen zijn op zichzelf niet voldoende om met succes uit de crisis te komen'', aldus het rapport.

Volgens Brussel zijn de Europese arbeidsmarkten de laatste jaren zeer dynamisch gebleken: elk jaar verandert ongeveer 22 procent van de Europese werknemers van baan. Het aantal langdurig werklozen is sinds de jaren negentig gedaald, maar blijft een ernstig probleem. De laatste jaren duurde bijna 45 procent van de gevallen van werkloosheid meer dan een jaar, tegenover slechts 10 procent in de VS.

De EU verwacht de komende tijd een sterke verandering van de werkgelegenheid, door de overgang naar een economie met minder CO2-uitstooot. Sommige banen verdwijnen, andere ontstaan. Het aantal arbeidsplaatsen zal daardoor netto niet veel toenemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.