Home

Achtergrond

Rudd biedt Vergeten Australiërs excuses aan

De Australische premier Kevin Rudd heeft vandaag officieel excuus aangeboden aan de zogeheten Vergeten Australiërs.

Het gaat om een half miljoen minderjarigen, onder wie duizenden Britse kinderen, die onder de zorg van de staat waren gesteld tussen 1930 en 1970. Ze werden misbruikt en verwaarloosd in instellingen en pleeggezinnen in Australië.

"Australië heeft spijt van de tragedie, de absolute tragedie, van het afnemen van de jeugd'', zei Rudd tegen duizend slachtoffers die bijeen waren gekomen in het parlementsgebouw in Canberra. Deze woorden leverden hem applaus op. Hij zei te hopen dat het officiële excuus zou helpen de wonden van deze kinderen en hun families te helen. Met het excuus wordt het ,,voortdurende lijden'' van deze groep mensen officieel erkend, aldus Australische media.

"Vandaag denken we aan de families die uit elkaar werden gerukt, alleen omdat ze in zwaar weer waren terechtgekomen. Zwaar weer dat werd veroorzaakt door ziekte, door de dood en door armoede'', stelt de regering van Australië in een officiële verklaring. "We zeggen sorry voor de familieleden die jullie nooit hebben leren kennen.''

Het gaat om kinderen uit gebroken gezinnen, waar de moeder ongetrouwd was of de kinderen als onhandelbaar werden bestempeld. Ze werden onder hoede van de staat en de kerk gesteld. De kinderen werden emotioneel, fysiek en seksueel mishandeld. Hun werden onderwijs, eten en medische zorg onthouden.

De Australische Mensenrechtencommissie noemt de excuses in een reactie "een belangrijke stap in het verwerkingsproces van deze individuen en van het land''.

Het 'officiële sorry' komt op het moment, dat het aantal Australische kinderen dat in pleeggezinnen opgroeit, een recordhoogte heeft bereikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.