Home

Achtergrond

Rooier op rupsbanden kan sneller bieten verwerken

Fabrikant Grimme heeft vandaag op een demonstratie in Westernieland in Groningen aan loonwerkers en bietentelers laten zien hoe een rooier op rupsbanden zijn werk doet onder natte omstandigheden.

Grimme heeft zeven van deze machines verkocht in Nederland. Daarvan zijn er drie dit jaar afgeleverd, zegt verkoopadviseur Willem Nammensma. "De rupsbanden verlagen de bodemdruk. Bovendien zijn rupsbanden lager waardoor je de bieten in de machine boven de rupsbanden kunt transporteren. Met een bandenrooier moet je de bieten tussen de banden transporteren. Dan heb je minder ruimte. Nu we dit jaar zelfs 90 tot 100 ton bieten per hectare oogsten, heb je die extra ruimte nodig om alle bieten snel te verwerken." Foto Jan Bouwman

Veearts Maaike van den Berg geeft veehouders uitleg over verantwoord medicijngebruik op een veebedrijf in Stedum. Volgens de veearts reageren de veehouder enthousiast. Van den Berg is werkzaam bij dierenartsenpraktijk Stad tot Wad in het Groningse Loppersum. De cursus is in samenwerking met de dierenartspraktijken Zuidhorn en Noord-West Groningen ontwikkeld in het kader van het Convenant Antibiotica. Dit convenant is door de meeste belangenverenigingen van de vee- en vleesketen ondertekend om het antibiotica gebruik te verminderen. De animo voor de cursus is volgens Van de Berg groot. "Nadat we bekend maakten dat de cursus zou beginnen, meldden zich al snel 100 van de 300 bij ons aangesloten veehouders zich aan", aldus Van de Berg. Inmiddels hebben er al vijf voorlichtingsdagen plaats gehad. Er staat nu nog één dag op het programma, maar Van de Berg verwacht dat vanwege de vele aanmeldingen nog een extra dag wordt georganiseerd. Foto Jan Bouwman

Fruitteler Albert den Hartog (63) is gestopt met zijn bedrijf en verkoopt daarom zijn laatste vijfhonderd perenbomen. In de laatste drie jaar verkocht de Betuwse teler, die tot voor kort ook nog appels en pruimen teelde, al bijna duizend perenbomen. De fruitbomen zijn 15, 25 of 40 jaar oud en worden direct aan particulieren of anders aan tuincentra verkocht. Foto William Hoogteyling

Getooid met gasmaskers hebben vrijwilligers van Bont voor Dieren en de Dierenbescherming vandaag op de Dam in Amsterdam actie gevoerd tegen het vergassen van nertsen. In november wordt de wintervacht van de nertsen 'geoogst'. De dieren worden gedood met behulp van gas. De actievoerders gebruikten de gelegenheid onder meer om gesprekken aan te gaan met in bont getooide voorbijgangers. Volgens Claudia Linssen van Bont voor Dieren leverde dat 'heel leuke gesprekken' op. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.