Home

Achtergrond

Restant ozongat trekt over zuidpunt Amerika

Een restant van het ozongat trekt op het ogenblik over de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika.

Dat levert extreem hoge waarden aan ultraviolette straling, oftewel zonkracht. op. Dat schrijft het KNMI op zijn website. Het ozongat ontstaat ieder jaar in september boven de Zuidpool als het lente is op het zuidelijk halfrond. Doordat er zo weinig ozon is, heeft de uv-straling meer ruimte om de aarde te bereiken. Restanten van het ozongat boven de Zuidpool komen gemiddeld om de paar jaar boven Zuid-Amerika terecht.

In Nederland is de zonkracht het sterkst in mei en juni, wanneeer de zon het hoogst aan de hemel staat. Acht is de hoogste waarde. Uit berekeningen van het KNMI blijkt dat de zonkracht in de zuidpunt van Zuid-Amerika dezer dagen kan oplopen tot 12 of 14. Dat is de hoogste waarde ooit gemeten in een zeeklimaat, terwijl het in het gebied nu juist erg koud is. Zo'n sterke zonkracht komt doorgaans alleen in tropische of subtropische gebieden voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.