Home

Achtergrond

Relatief lage kosten voor Deense zeugenhouderij

Het kostenniveau van de zeugenhouderij in Denemarken is aanzienlijk lager dan in Duitsland.

Dat bevestigen berekeningen van federatie Landbrug & Fødevarer (LF) in een analyse van de risico’s en mogelijkheden van de Duitse biggenmarkt.

De door LF gemaakte calculaties geven aan dat de productiekosten in Denemarken de afgelopen jaren 10 tot 13 euro per big lager waren dan in Duitsland. Dat is een uitvloeisel van de grotere doelmatigheid in de Deense zeugenhouderij, met name op het punt van het aantal biggen per zeug. De voerkosten vertonen daarentegen geen verschillen, evenmin als de voerconversie.

De biggenprijzen in Duitsland zijn echter fors hoger. Omgerekend naar een big van 30 kilo was de Duitse meerprijs in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen naar 23 euro. In 2008 betaalden de Duitse varkenshouders gemiddeld tegen de 12 euro meer.

Hierdoor heeft de Deense biggenexport de afgelopen jaren een hoogtevlucht genomen. Dit jaar exporteert Denemarken volgens ramingen ruim zeven miljoen biggen naar Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.