Home

Achtergrond

Regenworm bevordert bodemgezondheid

Regenwormen kunnen het functioneren van verontreinigde bodems in bijvoorbeeld de uiterwaarden goed op peil houden.

Dit ontdekte onderzoekster Diane Heemsbergen, die vandaag promoveerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Bodemverontreiniging met giftige stoffen heeft een direct remmend effect op de afbraak van organische stof, waardoor minder nutriënten vrijkomen voor het gewas. Maar in aanwezigheid van regenwormen blijken deze negatieve effecten niet op te treden. Dat komt omdat de regenwormen de in de bodem levende micro-organismen stimuleren.

In de uiterwaarden van de grote rivieren is het met name de rode regenworm (Lumbricus rubellus) die een onevenredig grote rol speelt en door zijn activiteiten een positief effect heeft op veel andere soorten, waardoor processen in de bodem worden gestimuleerd. Giftige stoffen in de bodem kunnen goed worden afgebroken door in de bodem levende bacteriën, maar die moeten wel goede leefomstandigheden hebben om hun werk te kunnen doen. De rode regemworm helpt met zijn gegraaf om die gunstige omstandigheden te scheppen.

Heemsbergen ontdekte de gunstige werking van de regenwormen bij onderzoek ten behoeve van het project Ruimte voor de Rivier. Daarbij moeten uiterwaarden van de rivieren op grote schaal worden heringericht. Dit is vooral met het oog om de ontwikkeling van nieuwe natuur, maar haar inzichten kunnen ook de landbouw ten goede komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.