Home

Achtergrond 4 reacties

Rechtbank tikt Verburg op vingers

De rechtbank in Amsterdam vindt dat minister Gerda Verburg onzorgvuldig en onrechtmatig heeft gehandeld bij haar uitlatingen over Friesland Vlees in de televisieuitzendig van Buitenhof van 6 april 2008.

Maar de minister is volgens de rechter niet verantwoordelijk voor de schade die bij het bedrijf is ontstaan. Dat blijkt uit het vonnis dat de Amsterdamse rechtbank vandaag heeft gewezen in de zaak die was aangespannen door Friesland Vlees tegen de Staat en tegen de omroepvereniging Tros, die het programma Radar uitzendt. Eigenaar Aaldert Wildeboer van Friesland Vlees en zijn advocaat Rick van der Spek zeggen tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Friesland Vlees kwam in april vorig jaar negatief in het nieuws toen bleek dat het transportbedrijf Friesland Beef zich niet altijd hield aan de regels. De minister kondigde op televisie een poortcontrole af bij de slachterij, gericht op het transportbedrijf. De rechter vindt dat "het bevreemdt dat de minister in een televisieprogramma aankondiging doet van de plaats waar een controle zal worden gehouden, omdat te verwachten is dat het effect van de controle daardoor illusior wordt."

De rechter zegt dat het televisieprogramma Radar van de Tros niet verweten kan worden dat de pijlen mede op slachterij Friesland Vlees werden gericht. Het programma heeft onderscheid gemaakt tussen de slachterij en het transportbedrijf. Voorzover er een verband tussen beide bedrijven is gesuggereerd komt dat vooral door het nauwe contact tussen beide bedrijven. Friesland Vlees moet de kosten van de rechtszaak betalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De hele landbouwsector wordt hiermee vogelvrij verklaard.

 • no-profile-image

  gert

  Verburg is alleen maar verantwoording verschuldigd aan de Tweede Kamer,ze valt hiermee onder het zgn. Pikmeerarrest.dit is een uitspraak van de Hoge Raad,waar ambtenaren ook onder vallen.

 • no-profile-image

  consumente

  Tjeetje wat zijn jullie erg zeg. "De hele landbouwsector vogelvrij verklaard". Toe maar evenjes. En dan die insinuaties waar de honden nog geen brood van lusten. Weten jullie eigenlijk wel waarover het gaat? Om onregelmatigheden bij/in het vervoer van vee en vlees. Als dat allemaal volgens de wettelijke regels gebeurd dan is er niks aan het handje. Hou dus snel op met die verdachtmakingen en ga wat nuttigs doen.

 • no-profile-image

  Pleiter

  De vraag rijst in welke mate Hirsch Ballin in deze een rol gespeeld heeft.
  Wildeboer, ga in beroep tot aan het Europese Hof toe zou ik zeggen. In mijn ogen hangt er een vreemd geurtje om deze uitspraak.... De macht van Koffeman en Hertsenberg....?

Of registreer je om te kunnen reageren.