Home

Achtergrond 21 reacties

Realisatie Natura 2000 kost 2 miljard euro

De aanleg en het herstel van de 162 Natura 2000-gebieden in Nederland kost 2 miljard euro.

Dat heeft het LEI berekend als onderdeel van een Europees onderzoek van Birdlife International. Tot 2020 is het bedrag nodig om de afgesproken natuurdoelen te halen. Daarvan is ongeveer 20 procent nodig voor dagelijks beheer en 80 procent voor herstel van veelal in slechte staat verkerende natuur.

Nederland kan een deel van de kosten financieren uit Europese fondsen, Rijksmiddelen en provinciale middelen. Volgens een schatting is er tot 2013 1 miljard euro beschikbaar vanuit vooral Rijk en provincies.

Totaal kan ongeveer 100 miljoen euro uit Europese fondsen beschikbaar komen en 400 miljoen euro uit Rijksmiddelen. Provinciale middelen, vooral ILG gelden, kunnen voor ruim 500 miljoen euro bijdragen aan Natura 2000.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jp

  Juvenalis daardoor heb jij steeds goedkoper kunnen eten en wij nog geen fatsoenlijk inkomen dus wie heeft er het meeste profijt van, behoorlijk hypocriet hoor. En denk je dat wij boeren alle intensiveringen voor ons plezier doen, wat denk je van de invloed van de regelgeving?

 • no-profile-image

  Leen

  Wat heb je nou aan AOW op je 67ste als er geen Natura2000 is?

 • no-profile-image

  edo

  Ja,nuchtere consument je heb gelijk,men begrijpt in Den Haag niet waar de onvrede vandaan komt en vele op wilders stemmen,wat dacht je van deze idiote geld smijterij van enkele omhoog gevallen kwakzalvers op het gebied van milieu,aanpakken die vuile bankrovers, het hele land naar de bliksem helpen met hun idiote ideenen.

 • no-profile-image

  Harry

  2 miljard is veel geld voor natura 2000,deze gebieden moeten dat zelf kunnen genereren,In de gebieden liggen vele productie bossen,deze gebieden hebben een lagere bescherming nodig,immers deze bossen zijn bedoeld voor de houtwinning,deze gebieden lenen zich uitstekend voor het aanwijzen van bouwpercelen voor de realisatie van landhuizen en villa's.De infrastructuur ligt er al in de vorm van zandwegen en ecoducten,deze kunnen gedeeltelijk geasfalteerd worden,zodat deze gebieden toegankelijk worden voor de bewoners en de wandelaars,zokunnen deze gebieden samenleven met natuur mens en dier,en heeft het publiek ook weer toegang tot deze gebieden.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  LEEST EN HUIVERT BRAVE MENSEN,WAT DE BOERENSTAND BEWEERD, ZIJ DIE WEL MET ONZE CENTEN,GODS NATUUR HEBBEN ONTEERD, ZIJ DIE KWEKEN EN DIE FOKKEN,TOMELOZE MESTBANKVLOED, JA WIJ ZITTEN MET DE BROKKEN,EN DAT KOMT VOORWAAR NOOIT GOED! (DECIMUS IUNIUS IUVENALIS, ANNO DOMINI 2009)

 • no-profile-image

  weet het beter

  Maakt niet uit wat het kost, de overheid strooit met miljarden alsof het pepernoten zijn. Voorgaande blunders die miljarden hebben gekost: De blauwe stad, Afghanistan, Invoering rekeningrijden ( geschatte kosten 3 miljard euro), Hedwigepolder, Wieringerrandmeer, Invoering euro, Windmolens ( worden zwaar gesubsidieerd) Deze draaien niet op wind maar op subsidie. Betuwelijn, is nog steeds niet operationeel. H.S.l. ( Voor een kwartiertje tijdwinst ) Vul zelf maar verder in.

 • no-profile-image

  Nuchtere consument

  De voedselproducent lijdt zwaar verlies. Hij moet proberen een lening af tesluiten bij een bank om zijn rekeningen te kunnen betalen! Daarvoor moet hij weer dure rapporten laten maken bij dure mensen! En als je dit leest dat er voor de natuur alles gedaan wordt!!!. Onkruid is heilig en voedsel is vergif! Zijn ze knetter gek?

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Van de pot gerukt zijn lieden, die slechts enkel voor de chique, parlement en kroon versjteren, daarvan word ik werk'lijk ziek, zet die lui snel aan het werk dus, met een spade of houweel, om die N vorm te geven, onder leiding van Van Geel!(Forum Romanum: Decimus Iunius Iuvenalis, Declamatore Imperii Domitiani.) Anno Domini 2009.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Onze kinderen mogen voor deze waanideen de rekening betalen, hopelijk zijn dit de laatste stuiptrekkingen van die vreselijke babyboomers

 • no-profile-image

  juvernalis 2

  Hij die niet bij machte is de letter te doorgronden, zal altijd vergeefs zoekende blijven naar de rede. Ik heb gezegd! (Decimus Iunius Iuvenalis. Declamatorum Romanum Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  Han

  Wie kan mij vertellen, hoeveel de kost per jaar zijn ,na uitvoeren van Natura 2000 aan extra kosten voor boeren en buitenlui. Wat gaat het kosten aan vermindering voedsel productie??
  Net nu FAO zich sterk maakt voor meer voedsel productie!!

 • no-profile-image

  w.v.gemert

  Allemaal belasting geld voor dit soort ondoorzichtige, wazige en ongrijpbare natuurdoelen welke allemaal gebasseerd zijn op onderzoeken van weer andere susidie eters.

 • no-profile-image

  edo

  Juvenalis 2, je bent kompleet van de pot gerukt.
  urbie @ orbie

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mensen zie het ajb niet zo somber. Geld moet immers rollen en VOOR NIKS gaat de zon op. En zonder zon ook geen N2000. Nog niet eens een kale N. Kortom: een koopje dus!

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Premies zijn er om te rooien en hérplanten bij de vleet, premies ook voor al die ooien en voor mais zoals je weet, premies voor de bergboeren en voor al dat ander grei, en die mest- en melkquota tellen we er ook nog bij. Premiejagen is 's boers leven, van de wieg tot aan het graf, en dat al van onze centen, want de burger die dokt straf, EEG / EU-subsidies verdwijnen gretig in zijn knip, in zijn stallen woedt een ziekte en daar sterft de laatste kip, misselijk zijn wij geworden, van die boerenlitanie, Heer laat dat in Godsnaam stoppen, 't is genoeg wel, Potverdrie! (Decimus Iunius Iuvenalis Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  Demo

  He krijgsheer juvenalis den tweede laat je nakijken of keer terug in de reeele en echte maatschappij en stop met de boeren te demoniseren.

 • no-profile-image

  Demo

  Boerin , Juvanis den tweede citeert niet uit de bijbel maar van dichter juvernalis een dichter uit de romeinse tijd maar voor hem geld eigenlijk meer ,,Semita eerte I tranquaillae per virtutem patet unica vitae "
  t,is gewoon interessant doen met gestolen uitspraken.

 • no-profile-image

  boerin

  juventis, het is prima als je stukken uit de BIJBEL hier wilt plaatsen en dat je GOD aanroept is ook prijzenswaardig maar wil je dan de vloek waar je mee eindigd wel herroepen want ook dat is een aanroep ven de Hoogste.
  Verder verteld de Bijbel in genesis, direct na de zondeval,dat we de aarde zullen moeten bewerken. oftewel er zal geboerd moeten worden anders is er geen eten. En een stukje natuur heb ik niets optegen maar laat de mensen daar dan ook recreeren ipv verplichte wandelroutes over boeerenland. nu staan er bordjes met verboden toegang bij de natuurgebieden.

 • no-profile-image

  JAN

  Begroting word gemiddeld drie keer overschreden. Tel uit je winst/verlies.

 • no-profile-image

  henri

  Wakker worden Harry. het gaat om NATURA 2000, niet om BARBARIJE JAAR NUL!

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Kolderesk en ook heel droevig, prangend zoekend naar verweer, alles om ons heen o dame, is geschapen door de Heer, Hem deed het eens zo behagen, te creeëren plant en dier, uitgemoord door vunze lieden, wat zoekt dat rapalje hier?(Decimus Iunius Iuvanalis, Decalmatorum Romanum, Anno Domini 2009)

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.