Home

Achtergrond 6 reacties

Rabobank traineert herstel economie

De Rabo financiert melkveehouders vooral uit eigenbelang bij, vindt Jan van Weperen, melkveehouder in het Friese Oosterwolde.

Daarbij draagt ze bij in het hooghouden van de kostprijs en zorgt ze voor een zeepbel, schrijft hij. Gelukkig stijgt de melkprijs weer, goed voor de boeren en goed voor de bank.

Onze eigen bank de Rabo zei nog, onder meer bij de opening van het melkacademisch jaar, dat er nog niets aan de hand was en dat er nog geen boer failliet was door de melkprijs van afgelopen jaar. Nou, dan bagatelliseer je de ernst van de situatie, dan heb je er nog geen verstand van.

Elke boer die 60 à 70 koeien per man houdt, is er in dit jaar 5.000 euro per maand op achteruit gegaan. Ik weet dat er nu een slecht jaar met een goed jaar wordt vergeleken, maar doe er maar de helft af dan is de situatie nog pijnlijk. Wanneer 60 tot 70 procent van de boeren uitstel van aflossing heeft gekregen, dan kun je niet doen alsof er niets aan de hand is.

We moeten niet vergeten dat wanneer we de periode van niet aflossen weer willen corrigeren, we dan 10 cent meer moeten hebben; realistisch? Dan zegt de Rabo in haar visie dat de melkveehouderij van totaal 11,5 naar 14 miljard kilo gaat in 2020. Tevens zal het aantal boeren van 20.000 naar 11.000 gaan. Voorts adviseert zij geleidelijke groei en benadrukt dat gezond investeren gepaard gaat met sparen (aflossen). Mooie woorden van de bureaujongens van de Rabo, denk je dan ’s avonds in de stal. Hoe moeten we dat allemaal combineren?

Weten ze eigenlijk wel dat zij herstel van de economie traineren door hun creatief financieringsgedrag? De recessie is onder meer gekomen door overwaardering met dito hypotheken in Amerika. Meer uitlenen dan huizen waard zijn en dan is de huizenmarkt ook nog in elkaar gestort. Hetzelfde staat nu te gebeuren met de kantorenmarkt.

Wanneer we nog een langere tijd te lage melkprijzen houden, knapt ook de zeepbel van de Rabo. De bijfinancieringen zijn uit oogpunt van overbrugging van een 'beperkte' periode een humane daad, echter ze zijn nog meer een daad uit Rabo-eigen belang. Wanneer liberalisering haar werk zou doen, zouden boeren omvallen; dat zou de onroerendgoedprijs (land) onderuit laten gaan en dat zou, hoe erg ook, een beter beeld van de werkelijkheid geven.

De Rabo vindt dat onze sector perspectief heeft, maar werkt mee aan het hoog houden van onze kostprijs, doordat haar weerstandvermogen in de waarde van het onroerend goed zit. Iedereen verbaast zich over quotumlease en -koopprijzen en die van onroerend goed. De boer is eindverantwoordelijk, maar de Rabo speelt hierin een stevige rol mee.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bart van doorn

  Ik heb deze zomer een aantal adviezen van de Rabobank gezien betreffende de aankoop van grond (EUR 40,000+) en ik kon me daarbij niet aan het idee onttrekken dat het eigenbelang een flinke rol speelt. De bedrijfseconomische drijver zag ik zeker niet.

 • no-profile-image

  âld sok

  In veel Friese dorpen verdwijnt de bank alswel niet de pinautomaat, hoe zou deze bank het in vredesnaam voor de klant (lees boer) doen.
  In de folder schrijft men; Rabobank, VERRASSEND DICHTBIJ. Mijn insziens wordt de afstand met de klant alleen maar groter waarbij alleen het Eigenbelang telt van de bank.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Er is niets mis met een overbrugings krediet om een slechte tijd te doorstaan. Zeker niet als er voldoende eigen vermogen is. De bank moet wel voorwaarde stellen hiervoor. Als het een bedrijf is die een te hoge kostprijs heeft den moet de bank afbouw eisen of een snelle verbetering. Als een bedrijf wel een goede kostprijs heeft en toch wil uitbreiden en die heeft voldoende eigenvermogen is er naar mijn mening niets mis mee. Het is een groter probleem dat de Rabo financieringen in de mkb en dergelijke niet gedaan heeft die wel nodig waren. Dat zou een ondernemer toch moeten weten. Bedrijven failiet laten gaan om een slecht jaar is zeer slecht en voegt niets toe aan een betere concurentie positie van de overige melkveebedrijven. Die moeten een eigen weg vinden. En zeker niet andere de schuld geven van eigen fale.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Uitstekend stuk. Het geschrevene komt dichter bij de waarheid dan de banken waarschijnlijk lief is.
  Geldt echter voor meer sectoren. In de glastuinbouw is het waarschijnlijk nog erger.

 • no-profile-image

  Han

  Kani Baal als mijn info klopt zijn de grote kassen complexen in Noord Holland lease objecten van de bank(en) en dus geen eigendom van de tuinders. Deze mannen zijn zo groot dat ze niet mogen omvallen, hoe slecht de prijs ook wordt. Toen ik enkele jaren geleden bij een loonwerker werkte had deze man in zijn gebied enkele honderden ha 's akkerland onder de ploeg in samenwerking met de Rabo. Gronden van boeren die door Rabo aan de kant waren gezet. In totaal zou het om duizenden ha's gaan, er moesten kopers worden gevonden om de zaak over tenemen van de bank maar wel zo dat de prijs op het land blijft. Dit soort zaken horen we niet, blijven onder pet van Rabo en de buren.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Er zit zeker een kern van waarheid in. De keerzijde: daling van de waarde van de grond zal voor veel bedrijven het einde betekenen. Dat lijkt voor de grote bedrijven zeker aantrekkelijk.
  Maar het lijkt mij niet te overzien, voor hoeveel bedrijven van de toeleveranciers dit ook het einde betekent. Vooral voor Fryslan een slechte zaak.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.