Home

Achtergrond

Raad van State verbiedt proef GMO mais

De Raad van State heeft de vergunning voor een proef met genetische gemodificeerde mais vernietigd.

De minister van Vrom verleende in maart 2008 een vergunning aan Pioneer Hi-bred voor veldproeven met GMO mais op verschillende locaties in de gemeenten Borger-Odoorn, Midden-Drenthe, Noordoostpolder, Reiderland en Zeewolde.

Verschillende organisaties, waaronder Greenpeace, en buurtbewoners maakten bezwaar tegen de vergunning. Greenpeace is het er niet mee eens dat niet duidelijk staat aangegeven waar de proeven precies worden gedaan. Volgens Greenpeace is dat tegen de Europese regels.

De Raad van State stelde naar aanleiding van de zaak vragen aan het Europese Hof van Justitie. Het Hof bevestigt dat de locaties precies moeten worden vastgelegd. In september vernietigde de Raad op basis daarvan al een andere vergunning voor proeven met transgene gewassen. Nu is dus ook de vergunning van Pioneer vernietigd.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.