Home

Achtergrond

Raad: onderzoek gezondheidsrisico's milieu

Wereldwijde milieuveranderingen hebben invloed op de gezondheid van de Nederlanders.

In welke mate de veranderingen een bedreiging voor de gezondheid vormen en hoe hierop te reageren, verdient een prominente plaats op de onderzoeksagenda, liet de Gezondheidsraad vandaag het ministerie van VROM weten.

Het is al bekend welke gezondheidseffecten de klimaatverandering en de aangetaste ozonlaag hebben. Daarop kunnen we ons al aanpassen, meldt de raad. Van de wereldwijde milieuveranderingen weten onderzoekers nog te weinig. Om daarop in te spelen, moeten wetenschappers meer samenwerken.

De eerste gevolgen van de veranderingen in het leefmilieu tekenen zich nu al af. Mensen sterven vroeger door extreem hoge temperaturen door klimaatverandering, er is een toename van huidkanker door de aantasting van de ozonlaag en er komen meer infectieziektes voor doordat landbouwgronden anders worden gebruikt.

Bovendien dringt de Gezondheidsraad aan op maatregelen. De milieuveranderingen moeten worden aangepakt en de nadelige gevolgen beperkt, stelt ze. Daarom dienen verschillende wetenschappers op allerlei gebied samen te werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.