Home

Achtergrond 1 reactie

RIVM: ernst Mexicaanse Griep dringt door

Nu in Nederland enkele gezonde, kleine kinderen binnen enkele dagen tijd zijn overleden aan de Mexicaanse griep, lijkt de ernst van de ziekte in Nederland door te dringen.

Dat heeft directeur Infectieziekten Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag gezegd. Hij hoopt dat de bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren toeneemt.

Volgens Coutinho leken, in de periode vóór de sterfgevallen, mensen zich vooral druk te maken over de vraag of de vaccinaties wel nodig waren. "En er was vooral veel discussie over de eventuele bijwerkingen van de vaccins. Nu de ziekte er eenmaal is, realiseert men zich de risico's. Je merkt een verschuiving in de publieke opinie.''

Coutinho zegt in het verleden vaak de vraag voorgelegd te hebben gekregen of de vaccinaties wel nodig waren. Nu vragen mensen waarom de vaccins niet eerder beschikbaar zijn.

Grote twijfelaars waren onder anderen verpleegkundigen. Op de website van Nursing.nl werd de discussie aangezwengeld. Op de site werd dan ook volop gediscussieerd over de voors en tegens, "en dat gebeurt nog steeds'', volgens hoofdredactrice Alexia Hageman. Daarin is volgens haar niets veranderd, maar ze zegt zich wel voor te kunnen stellen dat nu sprake is van een omslag. ,,Er overlijden kinderen en er is meer aandacht voor'', aldus Hageman.

De dood van enkele kinderen is ook volgens de beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (VVN) de reden dat nu meer verpleegkundigen open staan voor een prik tegen de Mexicaanse griep. "De weerstand is afgenomen, merken we aan de reacties op de campagne 'Laat je vaccineren'. Eerder kregen we daar nog negatieve reacties op en nu helemaal niet meer'', aldus Monique Verkerk van de VVN.

Een woordvoerder van GGD Nederland zegt dat op regionaal niveau wel meer mensen hun GGD benaderen. Afhankelijk van de situatie worden mensen doorverwezen naar het Postbus 51-nummer of naar het RIVM.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Normale griep eist jaarlijks 1500 doden per jaar in Nederland.Het is jammer diegene die het treft maar waar hebben we het over?Paniek doem en verderfenis verkondigen is er ingeslopen!Leven op aarde zal nooit een garantie zijn ,risico's horen er nu eenmaal bij,accepteer dat en je word een stuk gelukkiger!

Of registreer je om te kunnen reageren.