Home

Achtergrond 6 reacties

Quotumhandel gaat op en neer

De quotumhandel stuitert nog altijd alle kanten op. De ene keer schiet de koopmelkprijs omhoog, de andere keer blijft de prijs weer met moeite ongewijzigd.

Dit keer trappen de quotumkopers weer eens op de rem. Een prijs boven de €23 is veel kopers te gortig. En daardoor blijft koopmelk steken op €23.

De komende weken blijft de quotummarkt uiterst grillig. Het gaat op en af, maar vooral op. Er hangt nu eenmaal veel vraag boven de markt. En het aanbod is niet te groot.

Leasemelk noteert een stuiver lager dan vorige week: €4,85. Lease staat iets sterker onder druk dan koopmelk. Leasemelk kan de komende weken iets goedkoper worden doordat de melkaanvoer voorzichtig terugloopt. Als die tendens doorzet, gaan melkveehouders sneller quotum verleasen.

prognose:

koopmelk stabiel, lease iets lager

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Erwin

  Ik vraag me af in hoeverre 'De Boerderij' met deze marktanalyse de melkveehouders echt van dienst is. Je kunt je vraagtekens zetten bij de bronnen die gebruikt worden, volgens mij zijn bronnen zoals Steegro er bij gebaat om de prijzen zo hoog mogelijk te houden. Hiermee wordt een 'luchtbel' in stand gehouden of zelf verder opgeblazen want melkveehouders die deze prijzen zien gaan geloven dat dit ook de werkelijke waarde van het melkquotum is. Hierdoor worden ze ook bereid worden om onevenredige bedragen neer te tellen waarmee uiteindelijk vooral de handelaren wel varen.

  Misschien kan hier een publieke discussie over gestart worden en doet De Boerderij er goed aan om niet de handelaren in de kaart te spelen maar in het belang van de melkveehouder te handelen door kritischer te zijn op het publiseren van dit soort 'objectieve' marktanalyses.

  Hetzelfde geldt volgens mij ook in meer-of-mindere mate voor de veehandel.

 • no-profile-image

  Boer

  Beste Erwin, Delft

  Het zijn niet de handelaren die extra verdienen bij een prijs van bijvoorbeeld 1 euro per liter (actueel). Wel de slimme boeren/gokkers/ondernemers met lef, die nu gauw een paar ton verkopen aan eveneens mensen met lef die er lekker veel voor over hebben. Een handelaar pakt slechts een zeer klein percentage per transactie. Dit percentage zal bij hogere bedragen hetzelfde zijn als bij normale bedragen. Het aantal transacties is voor een handelaar interesanter dan de prijs. De boeren bepalen de prijs, dit is al jaren zo. Er is op dit moment redelijk aanbod maar er is eveneens veel vraag, hierdoor is de prijs opgelopen naar 1 euro per liter. Ik moet echter wel eerlijk bekennen dat het schaamrood mij tot de kaken steeg toen ik vorige week in Hannover aan een Duitser uitleggen moest dat quotum hier 1 euro per liter telt. In Duitsland was het 20 cent pro liter, vraag was er nauwelijks.
  Ik denk dat ze daar gewoon slimmer zijn, of de wil om te melken is iets minder absurd dan hier.

 • no-profile-image

  Han

  Erwin mijn gevoel zegt me dat een hoge quotum prijs voor iedere boer op dit moment een voordeel is. Het schroeft de balans waarde op en daarmee het leenvermogen bij de bank. Ik denk dat dit veel veehouders goed uitkomt, anders had de bank nog moeilijker gedaan bij de vertrekking van overbruggings crediet dan nu.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Boer,uit Drachten. U begrijpt het. In Duitsland is de wil om te melken iets minder absurd dan in Nederland. Het is zo in Duitsland dat de Duitse boeren twijfelen aan Psychologische gezondheid van de Nederlandse Melkveehouders!!!...Bovendien vind ik het onbegrijpelijk dat er nu nog 1 euro voor quota betaald wordt?. Goed zal u zeggen als u boven uw quotum melkt, als ik dan toch moet betalen, heb ik daar liever quota voor, oké ook dat is een Filosofie die bij de Bank nog aankomt. Han schrijft ook zolang er voldoende tegenwaarde is, zal de Boerenleenbank krediet verlenen. Dit tot grote vreugde van de melkpoederproducenten. Toch begrijp ik de calculatie niet??? In 2015 is de quotering teneinde. Dat betekend; 100 eurocent : 5 = 20 cent per jaar aan afschrijving + rente!!!... Hoeveel verdient dan de doorsnee melkveehouder aan 1 kg. melk ????? Kan iemand mij dat uitleggen??? Bij voorbaat dank!!!... M.vr. groet, piet

 • no-profile-image

  de tukker oet twente

  Beter duur als niet te koop , gewoon je eigen kop volgen bij zowel koop al evt. verkoop.

 • no-profile-image

  Han

  Piet ik denk, dat de quotum kopers of boven quotum melken en "uit nood" quotum kopen, zonder te rekenen wat het boven quotum kost. Een andere reden kan zijn een oneindig vertrouwen in het quotum systeem, en de hoop, dat het niet afgeschaft wordt. Dit laatste zou ik me kunnen voorstellen als de hele EU zo gek zou zijn geweest als de Nederlandse boeren en banken, door het recht om te mogen melken (werken) zo duur te maken. maar daar het quotum in de meeste landen zeer weinig waarde heeft t.o.v. de totale investering zou het wel eens een ijdele hoop kunnen zijn. En heb jij gelijk dat het quotum kopen bij deze melkprijzen alleen maar veel geld kost. Als het niet afgelost is per 2015 zullen deze boeren met schulden zitten bij de bank, waar geen waarde t.o. staat. Zo ik al opmerkte weet ik niet waar toe leidt, maar ik zie het somber in deze kapitaals vernietiging. Als afschaffing niet doorgaat dan zitten hier de banken achter, ze hebben nu ervaring met ongedekte hypotheken en zullen dit niet nog eens willen meemaken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.