Home

Achtergrond

PvdA verbaast zich over ontvangst Lieberman

Regeringspartij PvdA vindt het verbazingwekkend dat de Israëlische minister Avigdor Lieberman vandaag een officiële en hartelijke ontvangst krijgt bij zijn ambtgenoot Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

"Hij wel en de Dalai Lama niet. Het lijkt me dat het precies omgekeerd moet'', zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam gisteren. Verhagen ontmoette de Tibetaanse geestelijk leider eerder dit jaar alleen tijdens een bijeenkomst in Nederland. Van Dam is een van de Kamerleden die woensdag de als ultranationalistisch bekend staande Lieberman, aan de tand wil voelen tijdens zijn bezoek aan het parlement. De Kamer heeft anderhalf uur een besloten gesprek met hem, op verzoek van Lieberman zelf.

CDA, PvdA, SP en GroenLinks willen Lieberman doorzagen over de vraag hoe hij denkt het vredesproces, dat in een impasse verkeert, te redden. Ze willen weten hoe de ontwikkeling van de Palestijnse gebieden mogelijk is als er nog steeds nederzettingen in bezet gebied bijkomen. Ook Lieberman woont in een nederzetting.

SP-Kamerlid Harry van Bommel en Mariko Peters van GroenLinks zullen er bij de Israëlische minister op aandringen het gesprek met Hamas aan te gaan, de radicale Palestijnse beweging die de baas is in de Gazastrook. Ook Van Dam is daar voor, maar hij denkt dat het geen effect heeft op deze minister. De drie Kamerleden bezochten tijdens een Kamerreis naar Israël vertegenwoordigers van Hamas, tot woede van CDA, ChristenUnie en de VVD. Ook Verhagen is tegen overleg met Hamas.

Van Dam zal nog wel refereren aan tal van omstreden uitspraken van Lieberman over de Palestijnen. ,,Hij wil bijna alle Palestijnen die in Israël wonen, daar verwijderen, Palestijnse gevangenen in de Rode Zee verdrinken en Israëlische parlementariërs die met Hamas hebben gesproken, laten executeren'', aldus Van Dam. Hij wil erachter komen of er wel enige empathie is bij Lieberman voor de Palestijnen.

Ook Van Bommel wijst erop dat Liebermans uitspraken duiden op ongeloof over een oplossing voor het vredesproces en te komen tot een levensvatbare Palestijnse staat naast de Israëlische staat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.