Home

Achtergrond

PvdA en VVD willen minder ambassades

De PvdA en de VVD vinden dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) meer moet bezuinigen op ambassades.

Nederland heeft 112 ambassades en 345 consulaten, veel meer dan vergelijkbare landen. Dat zijn volgens de PvdA 32 officiële vertegenwoordigingen meer dan België en 64 meer dan Zweden hebben in het buitenland.

De bezuiniging die Verhagen heeft voorgesteld "is een aardige vingeroefening maar het gevoel van urgentie ontbreekt'', zei VVD-Tweede Kamerlid Atzo Nicolai dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken voor volgend jaar.

Er worden volgens Nicolaï geen keuzes gemaakt. Hij pleit voor minder en kleinere posten, vooral in Afrika. Elders moeten juist meer posten komen, zoals in het opkomende Azië. Het gaat Nicolaï niet "om een platte bezuiniging'', maar ook om de posten beter en efficiënter te maken, zei hij. Wat hem betreft wordt er ook meer digitaal vanuit Den Haag gewerkt.

De PvdA, SP, GroenLinks zetten vraagtekens bij zijn motieven en wilden weten of dit niet een nieuwe manier was van de VVD om ontwikkelingssamenwerking aan te pakken. Maar Nicolai hield vol dat dit niet specifiek zo was.

De PvdA benadrukte vooral te willen bezuinigen op posten waar EU-landen kunnen samenwerken zoals Malta, Cyprus, de Baltische staten, de Kaukasus of de Oekraïne. Bovendien vindt de partij dat Verhagen sneller taken moet overdragen aan de nieuwe te vormen diplomatieke dienst van de Europese Unie. Verhagen wil echter eerst afwachten hoe die dienst functioneert.

GroenLinks vindt dat paspoorten voortaan tien in plaats van vijf jaar geldig moeten zijn. Dat scheelt rompslomp bij consulaten en veel gereis voor Nederlanders in het buitenland.

Het CDA plaatste vraagtekens bij de 300 miljoen euro die uit de post voor ontwikkelingssamenwerking wordt gehaald voor het kwijtschelden van de schulden van Congo. Volgens het CDA is dat bedrag veel te hoog en klopt de uitleg van minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) niet.

GroenLinks vindt eigenlijk dat dit geld niet uit de ontwikkelingspot mag komen. De ChristenUnie is bereid daar een discussie over aan te gaan met de coalitiegenoten CDA en de PvdA, maar wilde daar niet eenzijdig een standpunt over innemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.