Home

Achtergrond

Provincies kunnen daling stikstofuitstoot afdwingen

Provincies krijgen de bevoegdheid om een afname van de stikstof die neerdaalt op een beschermd natuurgebied af te dwingen.

Het kabinet wil dit vastleggen in de Crisis- en herstelwet, die in 2010 moet ingaan.

De provincie kan gebruikmaken van een ’salderingsbank’; de toename van de stikstofuitstoot van een bedrijf wordt dan direct gekoppeld aan een (minstens even grote) afname, bijvoorbeeld door een naburig bedrijf dat stopt.

Maatregelen om natuurschade te voorkomen kan de provincie algemeen voorschrijven via een provinciale verordening. Overtreding daarvan is strafbaar als economisch delict (maximaal zes jaar cel of 74.000 euro boete).

LTO vindt dat het kabinet te veel bij wet wil vastleggen hoe op lokaal niveau de stikstofuitstoot moet worden teruggedrongen. De Kamer debatteert eind volgende week met het kabinet over de Crisis- en herstelwet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.