Home

Achtergrond

Proefproject kengetal dagdosering bij Agrovision

Het programma Pigmanager van Agrovision neemt vanaf 1 januari het kengetal dagdosering antibiotica op.

In eerste instantie zullen 30 tot 40 varkenshouders in een proefproject gaan werken met dit nieuwe kengetal. Het kengetal is ontwikkeld binnen het varkenshoudersnetwerk 'Antibiotica met mate' onder leiding van Gerbert Oosterlaken. Het kengetal is een maat voor het antibioticaverbruik op het varkensbedrijf.

Het proefproject heeft volgens Oosterlaken tot doel om de invoering van gegevens over antibiotica zo veel mogelijk te automatiseren. "We denken aan te kunnen sluiten bij het Vetbase-programma of het factureringsprogramma van de dierenartsen", legt hij uit.

De varkenshouders voeren de aankoop van antibiotica in in Pigmanager. Dit wordt dan omgerekend naar dagdosering. Volgens Oosterlaken wordt de werkelijke dagdosering van het bedrijf zo vrij goed benaderd. "De voorraden op een varkensbedrijf zijn beperkt en vrij constant."

Voor het proefproject wordt ruim de tijd genomen. "We willen de zaken goed uitproberen, zodat elke varkenshouder straks vlot en zonder problemen mee kan gaan doen", aldus Oosterlaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.