Home

Achtergrond

Productschap verlaagt heffingsinkomsten in 2010

De heffingsinkomsten van het Productschap Tuinbouw (PT) dalen in 2010 met 15 miljoen euro in vergelijking met dit jaar.

De daling komt door heffingsverlagingen en kleinere omzetten bij teelt, handel en fabrikanten. Tegelijk gaan de uitgaven van het PT omlaag, waardoor de totale reserves van het PT eind 2010 uitkomen op 70 miljoen euro. Dat is ruim 80 procent van de begrote uitgaven in 2010. Het PT streeft uiteindelijk naar een vermogenspositie van 50 procent. In 2011 moeten de reserves van het PT dan de helft van de jaarlasten bedragen.

De heffingsinkomsten nemen af bij alle sectoren, maar het sterkste bij de bloemkwekerij. De afgelopen jaren verlaagde het PT de heffingen voor vrijwel alle sectoren. De reserves voor de groente- en fruitsector dalen eind 2010 naar bijna 19 miljoen euro omdat de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten. De geschatte heffingsinkomsten bedragen 11,3 euro terwijl de uitgaven uitkomen op 15,4 miljoen euro. De heffingen voor de handel en voor telers van glasgroente, fruit en paddestoelen blijven gelijk aan die van 2009. Voor een aantal vollegrondsgroentetelers neemt de heffing komend jaar af. De groente- en fruitsector beschikt over een aantal financieringsfondsen, waaronder afzonderlijke fondsen voor handel en teelt en een gezamenlijk ketenfonds.

Vorige maand ontstond discussie over de reserves van het PT. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot waren de spaartegoeden van het PT te groot. Hij pleitte voor terugvloeiing van die reserves naar ondernemers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.