Home

Achtergrond 1 reactie

Productie uit landbouwafval makkelijker

Onderzoekers van de TU Delft hebben een ontdekking gedaan die volgens eigen zeggen een doorbraak betekent in de productie van bio-ethanol.

Door de vinding wordt het makkelijker om bio-ethanol uit landbouwafval te produceren. Bovendien verhoogt de opbrengst met 8 tot 10 procent.

Het nieuwe proces, waarbij een gen vanuit de bacterie E.coli aan het gist wordt toegevoegd, moet binnen vijf jaar in de praktijk worden gebracht. Door gebruik te maken van landbouwafval zijn minder landbouwgewassen nodig voor de bio-ethanolproductie.

Bio-ethanol wordt voornamelijk gemaakt uit suikerbieten, mais, gerst en tarwe. Onderzoekers proberen al jaren een manier te vinden om uit afval ethanol te maken. Daardoor gaat de brandstof niet ten koste van de voedselproductie. Door de uitvinding kunnen ook afvalstromen als tarwestro, bladeren van mais of bietenbladeren gebruikt worden bij de productie. Bij het huidige proces is dat vrijwel onmogelijk.

Bio-ethanol wordt gemaakt van suikers uit plantenresten. Wanneer suikers uit landbouwafval worden vrijgemaakt, komen er echter ook behoorlijke hoeveelheden azijnzuur vrij. Azijnzuur kan de productie van bio-ethanol door gist remmen. Bij gewassen als suikerbieten en graan zijn daar minder problemen mee.

Daarnaast gaat zo’n 4 procent van het suiker verloren door de vorming van het bijproduct glycerol. Deze glycerolvorming werd lang beschouwd als een onvermijdelijke consequentie van het productieproces. Maar door de uitvinding van de TU Delft verdwijnt de glycerol en komt er meer bio-ethanol voor terug.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Wat wordt verstaan onder afval? Is dit stro, blad en stengel resten? Zo ja dan krijgt de boer er verkoopbare producten bij, maar tegelijk ontneemt hij zijn bodem de nodige organische materialen, die nnodig zijn voor de bodemvruchtbaarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.