Home

Achtergrond

Productie kuikenvlees hoger dan vorig jaar

De productie van pluimveevlees is dit jaar gestegen. De aanvoer bij slachterijen lag tot september 2,7 procent hoger dan in 2008.

Uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) blijkt dat dat vooral door een hogere aanvoer in de afgelopen maanden komt. In de eerste helft van het jaar lag de productie licht hoger dan in 2008, maar sinds de zomer is dit flink gestegen.

In juli, augustus en september 2009 is voor 244.200 ton aan levend gewicht aangevoerd. In diezelfde periode in 2008 was dat 229.800 ton, een stijging van 6,3 procent. Tot september van dit jaar werd in totaal 708.600 ton aangevoerd.

Dit komt overeen met geluiden uit de markt. De vleeskuikenprijzen zijn op dit moment erg slecht, deels door een slechte vraag en deels door een erg groot aanbod. Die aanbodstijging wordt niet alleen veroorzaakt door een groter aantal vleeskuikens, maar ook doordat kuikens hard groeien en zwaarder worden afgeleverd.

Het is dan ook moeilijk te voorspellen hoe het aanbod zich ontwikkelt. De PPE-opzetcijfers van vleeskuikens lopen eveneens tot en met september. Tot dan lag de opzet 3,3 procent hoger dan in 2008. Samen met hogere gewichten zorgde dat voor het grote aanbod de afgelopen weken.

Om dat te corrigeren worden er nu minder broedeieren ingelegd. Uit de cijfers over september blijkt dat nog niet. Hoewel er in die maand met 59,2 miljoen broedeieren wel iets minder ingelegd is, wijkt het aantal niet opmerkelijk af van de voorgaande maanden of van vorig jaar. Gezien de productietijd duurt het dus nog tot december voordat de markt profiteert van een kleiner aanbod.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.