Home

Achtergrond

Producenten trekkers profiteren ook van huizenmarkt in VS

Het was een relatief rustige beursweek met eigenlijk maar één grote uitschieter: de Noorse kunstmestproducent Yara.

Het aandeel Yara won op weekbasis 11 procent. Analisten voorzien een sterkere vraag naar kunstmest en gas nadat de Israëlische concurrent ICL beter dan verwachte kwartaalcijfers bekendmaakte. De sector heeft de bodem volgens ICL wel bereikt, en ziet een aantrekkende vraag in Zuid-Amerika.

Trekkerfabrikanten John Deere, Case New Holland en Agco wonnen eveneens aan beurswaarde. De oorzaak is tweeledig. Enerzijds profiteren de bedrijven van de langzaam verbeterende vraag naar nieuwe woningen in de VS, anderzijds postte wereldmarktleider John Deere redelijke cijfers. De firma uit Illinois verklaarde dat in het laatste kwartaal van het boekjaar de omzet met 28 procent daalde. De prijzen waren slecht en de winst van vorig jaar werd nu omgezet in een verlies van 228 miljoen dollar, dat veel analisten meevalt. Voor volgend jaar verwacht John Deere winstgevend te zijn.

De Amerikaanse vleesproducenten Smithfield Foods en Tyson Foods verloren respectievelijk 4,5 en 5,1 procent aan beurswaarde. Analisten zien een sterke invloed van de wereldgraanmarkt. De Australische tarwe- en gerstoogst lijkt tegen te vallen. Australië neemt 3,5 procent van de wereldwijde tarwehandel voor zijn rekening. Daardoor kunnen graanprijzen, en daarmee voerprijzen, gaan stijgen.

De agrochemische bedrijven Monsanto en Syngenta reageerden mogelijk in positieve zin op een bekendmaking van concurrent Dupont de Nemours, het moederbedrijf van veredelaar Pioneer Hi-Bred. Dupont de Nemours verwacht voor volgend jaar dat de vraag naar zaaizaad weer toe zal nemen. Naarmate de economie herstelt, verdienen boeren meer en geven ze ook meer uit aan productiemiddelen als gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.