Home

Achtergrond

Prijzen van geitenmelk gaan verder omlaag

De basisprijzen voor geitenmelk zijn in de maanden september en oktober opnieuw omlaag gegaan. Dit blijkt uit de melkprijsvergelijking van het Productschap Zuivel.

Toch ontvangen de meeste melkgeitenhouders over de maand oktober meer geld dan over de voorgaande maanden.

Dat komt doordat de zomerheffingen niet meer van kracht zijn en vanaf oktober wintertoeslagen gelden bij enkele bedrijven. Deze toeslagen kunnen fors oplopen. Zo betaalt De Jong een toeslag van € 6,54 per honderd kilo melk. Bij HGM bedraagt de wintermelktoeslag € 1,90 per 100 kilo.

Overigens zijn ook de zomerheffingen in de geitenmelksector hoger dan in de gewone (koe)melkveehouderij. Daar brengt De Jong een heffing van € 4,97 per 100 kilo in rekening en schrijft HGM een bedrag van € 4,75 per honderd kilo af.

Vergelijking traditionele bedrijven

Opvallend aan de melkprijsvergelijking over de maanden september en oktober is dat dit weer een vergelijking is tussen de zeven traditionele bedrijven. In de vergelijking over de maanden juli en augustus waren ook de prijzen van nieuwkomer Milkconnect uit Schaijk opgenomen.

Dit bedrijf exporteert de geitenmelk rechtstreeks naar Frankrijk en noteerde dankzij deze activiteiten direct de hoogste geitenmelkprijs van Nederland. Waarom Milkconnect niet meer voorkomt in de vergelijking over de maanden september en oktober is onduidelijk. LTO Nederland stelt dat ze het betreurt dat Milkconnect geen noteringen meer aanlevert. De hoop is dat dit nog kan veranderen. LTO noemde de aanwezigheid van Milkconnect in de prijsvergelijking een verrijking voor de lijst.

De beste uitbetaler na Milkconnect die nu nog op de lijst staat is de Bettinehoeve. Daarna volgen CBM, Henri Willig en BGNN. De laagste uitbetaler blijft Amalthea. Dit bedrijf heeft zoals eerder gemeld, last van de overname van kaasmaker Van Dijk en kampt ook met onderbenutting van de verwerkingscapaciteit. De gemiddelde geitenmelkprijs tot en met de maand oktober bedraagt nu € 43,31 per 100 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.