Home

Achtergrond 8 reacties

Pluimveehouders: ophalen kadavers eens per zes weken

Pluimveehouders vinden de verlaging van de ophaalfrequentie van eens per twee weken naar één keer per vier weken niet voldoende.

Zij pleiten voor een ophaalfrequentie van eens per zes weken. Dat bleek vandaag op de vergadering van de Sectorcommissie Eieren.

Het ministerie van landbouw verlaagde de frequentie recent onder voorwaarde dat pluimveehouders hun kadavers bewaren op een temperatuur beneden 5 graden Celsius. "Die frequentie kan verder omlaag. Dat bespaart de pluimveehouders kosten", zegt PPE-bestuurslid Gert-Jan Oplaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  het op het erf of langs komen van de kadaverwagen is vele malen gevaarlijker als het voor 6 weken bewaren van de kadavers.

 • no-profile-image

  brabant

  Het beste in de grond zoals pas in someren. :) Alle gekheid op een stok om in kippen termen te denken. Hoelanger een boer een ziekte geheim kan houden doordat hij lange tijd geen kadavers hoeft af te voeren, hoe ....
  Elke voordeel heeft zijn nadeel.

 • no-profile-image

  rinus stuijts

  Mij lijkt het, het beste, als alle kippenboeren pas kunnen melden als dit nodig is. Wij hebben 2 diepvriesers gekocht van een witgoedwimkel die we vullen totdat ze vol zijn. Zeker in het begin duurt dat wel maanden.2 dagen voor het laden beginnen wij met vullen, want diepgevroren gaan er minder in de ton. Ons bevalt dat perfect.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Toevallig wordt er in het forum op 'agd.nl wakker dier naar rvs tegen scharrelstal' momenteel ook over pluimveekadavers en bedrijfshygiëne gediscussieerd! Het lijkt mij verreweg het beste als alle dode kuikens of kippen meteen worden ingevroren zoals Rinus Stuijts doet, maar denk dan niet dat daarmee persé ook alle ziektekiemen ongevaarlijk worden. Uiterste voorzichtigheid blijft dus altijd geboden en het best kan ieder kadaver meteen in een luchtdichte zak verzegeld worden. Safety first!

 • no-profile-image

  dier

  Dirk Lichtenvoorde heeft het over een goede bewaring. Nou, daar schort het nogal aan hier en daar. Als de boeren dat niet eens voor elkaar hebben, hoe durven ze het hierover te hebben? Bovendien komen de kadaverwagens niet op het erf toch? Alles moet toch aan de openbare weg ``aangeboden`` worden, zoals dat genoemd wordt? Ik moet tenminste bijna kotsen van de stank van de kadavers. Hoe zit dat dan? Of heeft zo´n boer de zaak niet op orde?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jawel. En verhoogt de kans op virale- of bacteriële ziekten! Waarom eigenlijk niet gewoon 2x per jaar? Een zomerdienst en een winterdienst. Lekker makkelijk. En goedkoop!

 • no-profile-image

  Dirk

  Dat het hier en daar schort aan de bewaring komt, omdat men tot nu toe verplicht was om wekelijks aan te bieden. Dan ga je niet investeren om het voor een langere tijd te bewaren.
  Zelfs bij het ophalen aan de weg lopp je risico. Bij een ophaal frequentie die gelijk loopt met de leegstand, kan de kadaverwagen op het bedrijf laden. Daarna wordt het gehele bedrijf toch ontsmet. Ben je gelijk van de stank af. Trouwens, wanneer de rendac een iets betere planning hanteerde, hoef je als pluimveehouder de kadavers niet al om 06.00 uur aan de weg te zetten, om vervolgens te constateren dat ze 's middags om 17.00 uur pas geleegd worden. Lekker bij 30 graden.
  Invriezen gaat prima, bij ziekte is er een verhoogde uitval, dan red je het toch niet om ze lang te bewaren. Zo alle problemen opgelost. Op naar een aangepaste ophaal frequentie. Het is zo simpel, dat zelfs een spotvogel niet meer reageerd.

 • no-profile-image

  Dirk

  spotvogel wil alleen maar stoken. Goed onderbouwde argumenten zijn aan hem niet besteed. Kadavers kun je het beste zolang mogelijk op je bedrijf houden. Bij een goede bewaring is het beter om deze tijdens de leegstand op te laten halen. Geen kans op insleep bij nog aanwezige dieren. Maar nogmaals, spotvogel is een van die types die geen kennis van zaken heeft

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.