Home

Achtergrond

Peking stapt over op dodelijke injectie

De doodstraf zal voortaan in de Chinese hoofdstad Peking niet meer uitgevoerd worden door een vuurpeloton.

Het toedienen van een dodelijke injectie is volgens de overheid humaner. Dat meldde de China Daily donderdag.

Volgens de krant is de ruimte waar de injectie kan worden toegediend af. Daardoor kunnen alle terdoodveroordeelden vanaf 2010 de injectie toegediend krijgen. Er was in Peking één gevangenis waar de dodelijke spuit wel gegeven werd. Dat is de Qincheng gevangenis waar veel hooggeplaatste politici en zakenmannen zitten opgesloten. In China staat onder meer op verduistering de doodstraf.

De injectie wordt volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International steeds vaker gebruikt in China. Een vooruitgang vindt de organisatie dat niet. "We zijn sowieso tegen de doodstraf, maar in China gaat deze ook nog eens samen met een oneerlijk proces'', aldus een woordvoerster. Ook zijn er zorgen dat gekozen wordt voor een injectie, omdat de organen van een gevangene dan nog gebruikt kunnen worden.

China is zeer gesloten over het gevoerde beleid. Vorig jaar zouden 1700 mensen de doodstraf hebben gekregen, maar Amnesty denkt dat het werkelijke aantal flink hoger ligt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.