Home

Achtergrond 7 reacties

Paus hekelt 'graanspeculanten'

Paus Benedictus XVI heeft gewaarschuwd voor de "hebzucht'' van speculanten op de graanmarkt.

De kerkvorst deed dat tijdens de Internationale Voedseltop in Rome, die georganiseerd is door Wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties.

De paus hekelde hebzucht die zelfs bij de handel in graan tot speculatie leidt, "alsof voedsel net iets als ieder ander product is. Ook had Benedictus kritiek op die vormen van voedselhulp die zware schade aanrichten aan de lokale landbouwsector, "methodes van voedselproductie die alleen gericht zijn op consumptie en een breder perspectief missen''.

De paus waarschuwde ook voor onverschilligheid en berusting als het gaat om het probleem van de honger in de wereld.

Benedictus is een van de opvallendste aanwezigen op de driedaagse top in Rome, mede door de afwezigheid van de leiders van de rijkste landen ter wereld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hebzucht en Geldzucht (goederen en geld). Zijn de Wortels van alle Kwaad!!!... Het is heel goed van de Paus dat hij daarvoor gewaarschuwd heeft!!!...DE financiele crisis is nog niet voorbij, daardoor kan de voedselcrisis nog ernstiger worden. Daar mogen de Speculanten ernstig over nadenken, dat vind ik ook .

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Een goede opmerking van de paus vind ik dat hij kritiek heeft op die voedselhulp die lokale productie ondermijnt. Eindelijk!
  Wat betreft hebzucht: dat is de grondslag van ons hele economische systeem. Dit gaat er immers van uit dat we als mensheid het beste uit zijn als iedereen (door die hebzucht) zo veel mogelijk gestimuleerd wordt tot efficiëntie. Wat betreft speculatie: daar slaat hij de plank helemaal mis. Bij de voedselcrisis gingen de voedselprijzen weliswaar omhoog doordat iedereen er van overtuigd was dat ze omhoog zouden blijven gaan. Het is een psychologisch effect, collectief nog wel. Dit is iets wat niet weg gesneden kan worden. Simpelweg omdat er dan niets van ons mensen over blijft.

 • no-profile-image

  Leen

  Paus heeft met voedselproductie net zoveel als met kindjes maken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat is heel verstandig opgemerkt Han!!!... Het ego-isme neemt hand over hand toe. Naastenliefde bestaat niet meer. Het is alleen nog ikke, ikke en de rest kan stikken, jammer!!!... Het Mensdom is ontspoord, droevig is dat!!!...

 • no-profile-image

  dirk

  Je hebt gelijk Piet,ik zou ook willen dat het anders was.De mensheid ondermijnt zichzelf,regeringen hebben hier een grote rol in gehad,vooral in ons land.Zie het oaw gebeuren en nu dat enge gedoe over big brother die ons gaat volgen waar we ook heenrijden(rekening rijden).Het wantrouwen in de overheid neemt steeds grotere vormen aan en is al niet meer terug te draaien.Alleen al het steeds meer promoten van het procederen tegen alles en iedereen wat in de hand gewerkt wordt door de overheid speelt steeds meer burgers tegen elkaar op.Haat en nijd is het gevolg.Als wij een echte democratie waren dan stelde de regering ons in staat om over belangrijke dingen een referendum uit te schrijven,maar dat gunt men de bevolking niet.Gek dat steeds meer mensen dit vinden en er toch niks veranderd.

 • no-profile-image

  Han

  De Paus wijst op hebzucht en speculatie, waarbij landbouw producten als speculatie middel gelden, als ernstig kwaad m.b.t. de voedsel voorziening. Ik denk dat hij in 1 adem ook de aankoop van goede gronden in Afrika door rijke Arabieren en andere olie boeren had kunnen noemen. Zij zullen met de meest moderne methoden de door hen vereiste producten produceren, zonder te denken aan de lokale bevolking.
  De ene kolonist vertrekt via de voordeur de andere komt via de achter deur binnen.
  Deze zaken zullen niet alleen Afrika raken, maar ook onze boeren.

 • no-profile-image

  gj

  Als ik de rijkdom en weelde zo zie in kerken en met name de Katholieke dan denk ik dat deze is ontstaan door eeuwenlange speculatie en hebzucht.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.