Home

Achtergrond

Paprikateler vervroegt schoonmaak kas door lage prijzen

Een medewerker van paprikateler Nieki van der Burg uit Est bij Geldermalsen spuit druppelslangen schoon.

De teler heeft eind vorige week zijn teelt van rode paprika’s beëindigd en maakt nu zijn kas schoon voor de nieuwe teelt. Begin december komen de nieuwe paprikaplantjes in de kas. Al met al duurt de teeltwisseling zo’n drie weken. "Deze afdeling van de kas ligt een week langer stil dan was gepland. Vanwege de lage opbrengstprijzen zijn we eerder gestopt met de teelt; het rendeerde niet", aldus Van der Burg. Het komende teeltseizoen kiest hij weer voor het ras Ferrari, waar hij tevreden over is. De teler blijft bij zijn huidige afzetstrategie en blijft leveren aan ZON Fruit & Vegetables. "Ondanks de lage prijzen zie ik het zonnig in." Foto VidiPhoto

Japanse haver als het perfecte bestrijdingsmiddel. Volgens Henk Boerhave, akkerbouwer uit het Groningse Musselkanaal, kan het. "Ik had het vorig jaar als groenbemester op een perceel waar aardappelen op kwamen en de opbrengst was veel beter. De haver bestrijdt aaltjes, iets waar je hier op de lichte grond veel last van hebt. Dit jaar komt de zomergerst na de haver." Foto Koos van de Spek

Dirk-Jan de Lange uit het Groningse Winschoten steekt herfstprei voor een particuliere bestelling. "Het is een kleine bestelling voor iemand die de prei zet weer in de grond zet en zo elk moment zijn prei kan oogsten," aldus De Lange. "De rest rooien we gewoon machinaal met een klembandrooier." De akkerbouwer heeft een teeltoppervlak van 50 hectare, waarvan hij op circa 2 hectare groente teelt. Naast prei heeft hij vooral koolgewassen. Het gros van de prei verkoopt hij aan de groothandel, de rest is voor huisverkoop. Foto Koos van der Spek

Een nieuwe maisdorser van Case demonstreert zijn kunnen op het land van Guus Roebroek in Voerendaal. Voordeel van de Case-machine is volgens dealer David Smeets de hoge capaciteit en vooral de eenvoud. Er kan relatief weinig stuk gaan, terwijl de maiskorrel niet of nauwelijks wordt beschadigd. Na de oogst wordt de mais gedroogd en daarna opgeslagen voor vervoedering. Foto Twan Wiermans

Gerda Verburg melkt onder zonnige omstandigheden een koe tijdens de opening van een nieuwe veevoerfabriek in Ethiopië. De fabriek draagt de naam Alema Koudijs en is ontstaan uit samenwerking van De Heus International en het Ethiopische Alema Farms. De fabriek heeft een capaciteit van ongeveer 40.000 ton per jaar en produceert rundvee-, varkens- en pluimveevoeders (vlees -en legkippen). De Heus International produceert op het Afrikaanse continent al in Zuid-Afrika, Egypte en Libië. Foto De Heus Voeders

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.