Home

Achtergrond 2 reacties

PPE wil onderzoek naar VWA-kosten

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wil een onderzoek doen naar de hoogte van de keuringskosten van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voor de eier- en pluimveevleessector.

Het schap denkt dat de VWA-kosten omlaag kunnen. Dat bleek vandaag op de vergadering van de Sectorcommissie Eieren van het schap. De pluimveesector investeerde de afgelopen jaren flink in zijn controles op voedselveiligheid om daardoor het toezicht op controle door de VWA mogelijk te maken.

"Ondanks de introductie van de toezichtcontroles zijn de VWA-keuringskosten niet gedaald. Het bedrijfsleven en de VWA-controleurs voeren dubbele taken uit. Daardoor is er geen enkele speling om de VWA-keuringskosten te verlagen", zegt PPE-bestuurslid Jan Vroegindeweij. Hij vindt dat er een onderzoek moet komen naar de verhouding van de VWA-keuringskosten ten opzichte van die kosten voor andere sectoren. "Misschien blijkt daaruit dat de pluimveesector meer betaalt dan andere sectoren", zegt hij.

Keuringen voor de voedselveiligheid zijn een zaak van algemeen belang volgens PPE-bestuurslid Herman van der Geest. "De pluimveesector zou dus helemaal niets moeten betalen voor de keuringskosten. Die kosten moeten uit algemene middelen betaald worden", stelt hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ex VWA

  Minder werk betekend normaal gesproken dat er minder mensen nodig zijn. Bij de VWA denkt men andersom, daar nemen ze nog meer mensen aan. De gestegen kosten worden doorberekend aan de diverse sectoren.
  In mijn tijd liepen er al 30% teveel mensen bij de VWA. Een reorganisatie kost bij de VWA zoveel interne mankracht, dat er van een structurele vermindering nooit sprake is. Bij de VWA dweild men met de kraan open.

 • no-profile-image

  ,,

  doe gelijk maar een onderzoek bij het C.P.E.

Of registreer je om te kunnen reageren.