Home

Achtergrond

PPE: meer Nederlandse eieren dan jaar geleden

De productie van eieren ligt dit jaar duidelijk hoger dan vorig jaar.

Zowel de aanvoer van eieren als de opzet van eendagskuikens en de inleg van broedeieren stijgen in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) over de periode van januari tot en met september. De aanvoer van eieren steeg in die periode vooral bij de eiproductenindustrie. In negen maanden was de stijging met een aanvoer van 2.689 miljoen eieren 3,7 procent, maar die kwam vooral voort uit de laatste drie maanden. Sinds juni werden er maar liefst 14,4 procent meer eieren voor de industrie aangevoerd dan in dezelfde periode van 2008.

De stijging van consumptie-eieren, bij de pakstations dus, is aanzienlijk minder sterk. Wel is de stijgende trend hier al in het begin van het jaar ingezet. Van januari tot september steeg de aanvoer bij pakstations met 1,3 procent tot 6.754 miljoen eieren. Ook deze groei gaat de laatste maanden harder, met een stijging met 4,5 procent sinds juni.

Uit de inleg- en opzetcijfers blijkt dat de productie voorlopig nog verder groeit. Dit ligt ook voor de hand met de huidige hoge eierprijzen en sterke vraag naar eieren. Pluimveehouders en broederijen reageren hierop door hun productie te verhogen. Tot en met september van dit jaar werden bijna 26 miljoen eendagskuikens voor legrassen geplaatst. Dat is 3,8 procent meer dan vorig jaar. Ook werden er in die negen maanden 6,3 miljoen meer broedeieren opgelegd, een stijging van 7,8 procent. Overigens lijkt de groei iets af te remmen, ondanks de gunstige marktvooruitzichten. Zowel de opzet van kuikens als de inleg van broedeieren groeiden in de laatste drie maanden minder sterk dan in de maanden daarvoor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.