Home

Achtergrond 1 reactie

Overheid VS koopt appels op

Voor veel appeltelers in de Verenigde Staten komt de opkoop van appels door het ministerie van landbouw als geroepen.

Mede door druk uit de appelindustrie besloot het ministerie deze week namelijk voor bijna 14 miljoen euro aan appels in te kopen voor voedselprogramma’s. Dat kan tot een verlichting leiden van de marktsituatie, is de verwachting.

Nog onduidelijk is hoe het geld wordt verdeeld tussen appels voor de versmarkt en industriepartijen. Het afgelopen afzetseizoen steeg de waarde van de inkoopprogramma voor appels naar circa 50 miljoen euro, een stijging van bijna 40 procent. Dat werd vooral besteed aan sap en appelmoes.

Eén reactie

  • no-profile-image

    maakt niet

    Benieuwd of Europa deze lijn volgt. Het water staat veel appeltelers aan de lippen. Jammer genoeg zijn we niet met zo velen als de melkveehouders, die een snipper van hun productie op het land laten vloeien, actie voeren en nog geld meekrijgen ook. Toch hebben de meeste appeltelers topbedrijven, met topkwaliteit en topopbrengsten appels die uitstekend gerund worden, waarbij aan alle eisen wordt voldaan qua voedselveiligheid, milieu en arbeidsbeloning en -omstandigheden. Ook deze bedrijven zullen onder de huidige omstandigheden op de fles gaan, want wij kunnen niet 7 van de 10 jaar beneden de kostprijs werken. Dat is iets anders dan een paar maanden in 25 jaar...

Of registreer je om te kunnen reageren.