Home

Achtergrond

Oud Maastrichts bier opnieuw gebrouwen

Burgemeester Gerd Leers en wethouder Jean Jacobs van Maastricht hebben vrijdagmiddag het eerste glas gedronken van het speciaal gebrouwen bier De Dorst van Maastricht naar een recept uit 1710.

Dat gebeurde bij gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling die vanaf zondag in Centre Ceramique van start gaat.

Leers noemde bij die gelegenheid bier de "smeerolie van de Maastrichtse samenleving''. De tentoonstelling met veel foto's, interviews van stamgasten, historisch materiaal, een documentaire over het caféleven en uit beerputten opgegraven eeuwenoude scherven van potten en kannen, legt volgens Leers de ziel van Maastricht bloot. "Deze schuimende geschiedenis is van grote invloed op de ontwikkeling van Maastricht geweest.''

Directeur Eric Wetzels zei voorafgaand aan de presentatie van de tentoonstelling dat water drinken vroeger heel gevaarlijk kon zijn. En dus werd het na de vroege middeleeuwen bier en wijn, en na de 17e eeuw vooral bier. Zo'n veertig brouwerijen bedienden de vijfhonderd Maastrichtse cafeetjes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.