Home

Achtergrond 8 reacties

Organisatie tegen CO2-verdoving biggen

CO2-bedwelming van biggen is ongeschikt om de pijn bij de dieren tijdens en na castratie te verminderen.

Dat oordeelt de Association of Veterinary Anaesthetists (AVA), een Europese organisatie van onder andere dierenartsen en farmacologen die zich bezighoudt met anesthesie.

Varkens in Nood draagt het standpunt van deze organisatie deze week uit in Nederland. De AVA heeft de verdoving beoordeeld en concludeert dat het welzijn er niet bij gebaat is.

"Het propageren van deze methodiek als overgang naar een compleet castratieverbod is naar mijn mening geheel niet in het belang van het dierenwelzijn", stelt AVA-woordvoerder Hans Nieuwendijk. "Het verdovende effect werkt hooguit op het geweten van dierenartsen, varkenshouders en consumenten."

De AVA baseert zich op verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Als voordelen van de CO2-verdoving noemt de organisatie de snelheid, veiligheid voor de gebruiker en gegarandeerd bewusteloze biggen.

Nadelen zijn dat blootstelling aan CO2 pijnlijk is en stress veroorzaakt door verzuring van het bloed en het gevoel te stikken. Bovendien is volgens de AVA niet bewezen dat door CO2-verdoving pijn verdwijnt, in ieder geval niet na afloop van de ingreep.

Varkens in Nood ziet het AVA-standpunt als een bevestiging van het eigen standpunt. "Het is de vraag of het middel niet erger is dan de kwaal", vindt directeur Hans Baaij. "Het hele verdovingsverhaal is een fiasco. Er kan veel beter helemaal gestopt worden met castratie voor de Nederlandse markt."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  tja. de nvv wil alleen maar verkoop bv tjes oprichten en verkopen ook zo'n ding. dan krijg je nooit tegengas.

 • no-profile-image

  dier

  Varkenshouder uit Brabant (en dat best een grote zijn) weet heus wel waar hij over praat. Ophouden dus met castratie. Beter voor iedereen en alles.

 • no-profile-image

  x

  Jammer dat er niet eerst meer onderzoek gedaan is voordat iedereen hiermee opgezadeld zit.
  Ben benieuwd hoe lang we hier nog mee doorgaan?

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Per direkt een europees verbod op castereren zou ideaal zijn voor mens en dier. En wat de berengeur betreft, de slagerijen hebben dan nog een half jaar de tijd om een oplossing te bedenken.
  todat het zover is alle biggen behandelen met novem 20, dat is goed voor de big (pijnstiller) en goed voor de boer want het voorkomt problemen ten gevolge van de ingreep. Kortom verdoofd castreren voegd niks toe.

 • no-profile-image

  Bart

  Ik heb hier een filmpje van gezien. de biggen willen het CO2 hok uit, springen van onmacht in de lucht en wentelen zich op hun rug, duidelijk bewegingen van uiterste nood, vreselijk om te zien.
  Een hongerige big wilde nog liever drie dagen geen eten dan dat CO2 hok weer in, waar ie ook eten kreeg.
  Als we dit ooit op mensen hebben toegepast, dan snap ik waarom we dat nu niet meer gebruiken tenzij als marteling. Dat doe je dieren dan toch ook niet aan?
  Ik wens alle dieren het respect dat ze verdienen. Misschien begint dit bij zelfrespect bij mensen.

 • no-profile-image

  frotter

  In de toekomst zal dit ook zo gaan met luchtwassers, als we er allemaal een hebben dan komt men met cijfers uit onderzoeken dat een luchtwasser helemaal niet zo millieuvriendelijk is. Men legt ons vanalles op, maar achteraf blijkt dan dat het toch niet zo'n geweldige oplossingen zijn.

 • no-profile-image

  fokker

  Boeren stop gewoon met het gebruik van het verdoven
  En ga gewoon op de oude voet verder
  Ook al moet het gewoon van de wet
  Wij weten wel beter wat er goed is voor onze biggen
  Beter 5 sec pijn dan een half uur pijn en stres

 • no-profile-image

  knorrie

  jammer dat mensen, ver van de varkenssector af, zich met zaken gaan bemoeien waar ze geen verstand van hebben en ook nog zonder onderbouwing hun zin krijgen.
  Wordt dit de toekomst voor de varkenshouderij?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.