Home

Achtergrond

Openheid bittere noodzaak

Opnieuw is een vergunning voor een veldproef met een transgeen gewas vernietigd.

De Raad van State haalde deze keer de vergunning voor een proef met een genetisch veranderd maisras van Pioneer Hi-Bred onderuit, omdat niet exact is vermeld waar het gewas wordt getest.

De uitspraak was geen verrassing: de Raad van State vroeg al eerder aan het Europees Hof van Justitie om uitsluitsel over Europese regels. Die bepalen dat een vergunning alleen mag worden afgegeven als de exacte locatie bekend is. Het EU-Hof bevestigde deze richtlijn.

Zaadbedrijven willen de gegevens niet kwijt uit vrees voor sabotage. Die gedachte is volstrekt logisch, gezien de vele voorbeelden van vernielzucht de afgelopen jaren. En toch is dit een doodlopende weg.

Openheid is de enige manier om uit de impasse te geraken en vooruitgang in dit steekspel te boeken. Akkoord, een (kleine) groep actievoerders gijzelt het biotechnologiedebat en daar moet eens een einde aan komen. Bewaking van proefvelden en vervolging van vandalen zijn daarbij de steekwoorden. Geheimhouding stimuleert echter de gedachte dat je wat te verbergen hebt, wat uiteindelijk veel schadelijker is dan directe vernieling van een veldproef. Alleen door in alle openheid te werken, is een doorbraak mogelijk.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.