Home

Achtergrond

'Opbrengst pootgoed waarschijnlijk lager'

Pootaardappelen van oogst 2009 brengen waarschijnlijk minder op dan de oogsten van de laatste drie jaar.

De oorzaak is de economische crisis en de minder goede prijsvorming bij consumptieaardappelen.

Dat verwacht Peter Oldenkamp, manager Kweekwerk bij het aardappelhandelshuis Van Rijn-KWS. "Door de economische crisis hebben sommige afnemers van Nederlands pootgoed minder financiële ruimte. En de laatste jaren zijn goede prijzen betaald voor pootaardappelen, terwijl de prijs van consumptieaardappelen niet geweldig was. Ook is er meer pootgoed beschikbaar, doordat meer knollen in de juiste maat vallen."

Oldenkamp vindt de kwaliteit van de pootaardappelen goed. "Het pootgoed is onder goede omstandigheden gerooid. Er ligt een degelijk product in de bewaarplaatsen."

Door problemen met ziekten, vooral erwinia, heeft het imago van het Nederlandse pootgoed wel een deuk opgelopen. Maar ook in het buitenland zijn er problemen met erwinia, zegt Oldenkamp. "En het grote voordeel van Nederlands pootgoed is dat de kwaliteit over het algemeen nog steeds goed is en dat we de gewenste hoeveelheden kunnen leveren, met een prima logistieke structuur. Maar we moeten wel hard met elkaar werken om wat te doen aan de ziektesituatie."

Of registreer je om te kunnen reageren.