Home

Achtergrond 4 reacties

Op de vierkante centimeter

Elke vierkante centimeter grond in Nederland is in kaart gebracht. Toch is Nederland door Brussel op de vingers getikt vanwege onjuiste registratie van percelen.

Brussel suggereert dat Nederland het landbouwareaal te groot zou inschatten; het zou onproductieve delen als sloten, kavelpaden en houtwallen betreffen en dus niet als landbouwareaal mogen worden bestempeld. Volgens LTO gaat het om zeker 50.000 hectare. LTO komt in het geweer tegen de bezwaren. Wanneer de Brusselse bezwaren terecht zijn kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor de toeslagrechten en mestwetgeving.

Al snel worden boeren die klagen dat zij nu grond ’kwijtraken’ in de bekende subsidiehoek gedrukt. Het onrecht daarvan laat zich het beste vertalen naar een eenvoudige stelling: wat zou er gebeuren als álle grondeigendom in Nederland op deze wijze wordt aangepast? Het land zou te klein zijn als particulieren ineens kleinere percelen toebedeeld krijgen.

Het is dus niet vreemd dat LTO in actie komt. De vraag is alleen hoe zinvol het is. Verburg heeft in de Kamer laten weten dat er geen andere optie is dan de registratie aanpassen. Brussel zegde Nederland al eerder 16,6 miljoen euro boete aan. Het is beter actie te ondernemen om de gevolgen te minimaliseren dan te roepen dat Brussel fout zit.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wandelaar

  Hé Melkveehouder, zo machtig is onze mankende, eindzinnen inslikkende en halve waarheden sprekende Capellense Pinguin niet hoor. Het CDA zorgde ervoor dat ons hele nationale referendum op de mestvaalt kwam. Nou het CDA zélf nog! Stort u maar!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tuurlijk joh, tegen zon dictator als Brussel kun je maar beter je mond houden. Geen wonder eigenlijk dat het Nederlandse volk in een referendum tegen deze dictatuur gestemd heeft. Maar onze nationale Oliebol Jan Peter Balkenende heeft Nederland toch nog op een slinkse manier het verdrag van Portugal in de maag gesplitst.

 • no-profile-image

  wapitirund

  Hoe nu Wilmar. Poldersloottaluds in Zimbabwe???

 • no-profile-image

  Wilmar

  Tussen de kadastrale maten en de maten van de perceelsregistratie zat al een verschil als gevolg van erf,wegen en sloten. Met andere woorden de onbeteelbare oppervlakte was hier al afgetrokken! Waarom moet er dan nog meer vanaf? Beteelbare oppervlakte op weidebedrijven gaat tot aan het water en houdt niet aan de bovenkant van het talud op. Het is terecht dat LTO zich hier voor inzet en een eind maakt aan deze Zimbabwaanse toestanden!

Of registreer je om te kunnen reageren.