Home

Achtergrond

Ook Nederland moet voorbereid zijn op rampen

Het is lastig om Nederlandse burgers en bedrijven te overtuigen dat het goed is om voorbereid te zijn op rampen.

Nederland heeft het geluk niet vaak getroffen te worden door grote natuur- of andere rampen, maar ook hier kunnen rampen zich voordoen. Dat zei Dick Schoof, directeur-generaal Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dinsdag in Brussel. Hij sprak daar met specialisten uit de EU en onder meer de VS en Japan over de de beste reactie op rampen, de bescherming van burgers, en hoe zich voor te bereiden op rampen. Een duidelijke trend is dat er steeds meer aandacht is voor preventie en het voorkomen van rampen.

Nederland, zo zei Schoof, gaat uit van een scenario waarbij met alle mogelijke rampen wordt rekening gehouden. "Maar het besef dat mensen en bedrijven ook zelf voorbereid en zelfredzaam moeten zijn, zit nog niet genoeg tussen de oren'', aldus Schoof. De overheid probeert dat onder meer te veranderen met een campagne die mensen oproept een noodpakket in huis te halen.

Daarnaast moeten ook bedrijven volgens Schoof direct worden aangesproken op het belang van een goede voorbereiding op mogelijke rampen. Dat kan door hen te wijzen op de economische risico's maar desnoods ook met hardere hand. "Bijvoorbeeld door te zeggen dat wie niet verzekerd is voor risico's, ook niet hoeft te rekenen op hulp van de overheid.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.