Home

Achtergrond

Onduidelijkheid na uitstap Rusland residu-overleg

De stap van Rusland om bestaande voorstellen over een protocol voor residucontrole op groenten en fruit uit de EU af te wijzen hebben voor meer onduidelijkheid gezorgd.

Volgens de Europese handelskoepel Freshfel zijn onderhandelingen met de EU weer terug bij af en is er alleen nog het twee jaar oude memorandum met algemene bepalingen.

Volgens Freshfel heeft Rusland laten weten dat de overleggen met de EU en lidstaten te langdurig en complex waren. Volgens handelskoepel Freshfel was het besproken protocol juist bedoeld om zaken vast te leggen. Zo is niet duidelijk welke extra maatregelen Rusland verwacht van EU-lidstaten om residu-overtredingen te voorkomen.

De EU wilde werken met een lijst met bedrijven die bij overtreding van de lijst zouden verdwijnen. Rusland wilde geen afspraken maken over hoe bedrijven weer op de lijst konden verschijnen. Ook over het afbouwen van veiligheidscertificaten is de onduidelijkheid groot. Dat zijn sancties aan landen bij herhaaldelijke overtredingen. Nederland moet voor veel van de belangrijkste exportproducten zo’n certificaat overleggen met residucontroles.

Deze week is overleg tussen de EU en Rusland via video. Later deze maand bezoekt een Russische delegatie Brussel.

Freshfel signaleert wel vooruitgang bij Rusland over het aanpassen van de residu-eisen. Freshfel heeft de eisen in kaart gebracht voor de exporteurs. Rusland heeft een aantal residu-eisen opnieuw onderzocht. Ook wil de EU dat Rusland sneller overtredingen meldt, zodat contra-expertise mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.